Αν και η Βουλή έχει εκλέγει την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως την επόμενη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας εκείνη ακόμη δεν έχει αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα και επί της ουσίας εξακολουθεί να παραμένει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η πολύπειρη δικαστικός, που συμπληρώνει 38 ολόκληρα χρόνια στο σώμα, μόλις έμαθε επισήμως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι από αυτή τη στιγμή απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει παραιτηθεί από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πότε θα συμβεί αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα λίγο πριν τη 13η Μαρτίου που θα ορκιστεί επισήμως Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο του οποίου λήγει εκείνη την ημέρα η πενταετής θητεία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Μέχρι τότε την προεδρία στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα ασκεί σύμφωνα με πληροφορίες στις συνεδριάσεις μιας σειράς σοβαρών υποθέσεων ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Σ.τ.Ε. που αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Αθανάσιος Ράντος.

Μόλις παραιτηθεί η κ. Σακελλαροπούλου κανονικά το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει και κατόπιν πρότασης που θα υποβάλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το πρόκριμα το έχει φυσικά ο κ. Αθανάσιος Ράντος και λογικά αυτός θα είναι που θα πρέπει να ανέλθει στην ιεραρχία. Το πρόβλημα που υπάρχει όμως είναι το εξής. Ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός αποχωρεί στις 30 Ιουνίου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας καθώς οι ανώτατοι δικαστές σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα αποχωρούν στο 67ο έτος της ηλικίας του.

Οπότε στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει το εξής δίλημμα: να προταθεί ο κ. Ράντος για πρόεδρος του Σ.τ.Ε. και να αντικατασταθεί αναγκαστικά τέλη Ιουνίου από κάποιον άλλον ή να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τότε μια κι έξω να επιλεγεί νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο κ. Τσιάρας ρέπει προς τη δεύτερη επιλογή καθώς τον Ιούνιο αποχωρεί και ο κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης από την προεδρία του Αρείου Πάγου.

Οπότε το πιθανότερο είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο των αρχών του καλοκαιριού να αναδειχθούν και οι νέοι επικεφαλής της ανώτατης δικαστικής βαθμίδας.

Γεώργιος Σαρρής