Η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εκτίμησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει τα εθνικά μας θέματα. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επεσήμανε πως όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών το 2013, υπήρχαν σαφείς οδηγίες που έθεταν το ζήτημα με ακρίβεια και σταθερότητα. «Θέλαμε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με κανόνα αναφοράς το ισχύον Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο είναι εθιμικό, κωδικοποιείται στη συνθήκη. Το εθιμικό δίκαιο προβλέπει ότι ή θα συμφωνήσεις, ή θα πας στο διεθνές δικαστήριο».
Επεσήμανε παράλληλα ότι οι συζητήσεις σταμάτησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016 και εκτίμησε πως τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναπάρει πρωτοβουλία που να αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα. «Συνιστά υποχρέωσή μας όχι μόνο με τη Τουρκία αλλά με όλες τις χώρες. Στη Λιβύη συνυπάρχουν σχεδόν όλες οι χώρες με τις οποίες εμείς πρέπει να κάνουμε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Είναι η Λιβύη, η Τουρκία η Αίγυπτος και η Ιταλία. Μπορεί η ίδια η Λιβύη να οδηγήσει σε μια λύση που να έχει πολυμερή χαρακτηριστικά γιατί εμπλέκονται περισσότερες χώρες στη περιοχή». Η οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν στέκεται, όπως είπε, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα αλλά αποκτούν «τεχνητά» και παράνομα αγνοώντας την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και εν μέρει της Καρπάθου και της Κάσου.
Κατά την άποψή του στα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να επικρατήσει στρατηγική ψυχραιμία ούτως ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας. «Ανησυχώ γιατί μπορεί να υπάρξουν τυχαία γεγονότα, ανεξέλεγκτες στιγμές. Πρέπει να έχουμε στρατηγική ψυχραιμία, υπερασπιζόμενοι αταλάντευτα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και έχοντας πλήρη συνείδηση ότι έχουν περάσει 46 χρόνια από την εισβολής τη Κύπρο και είμαστε σε ακινησία. Ζούμε και ξαναζούμε τα ίδια προβλήματα» ήταν τα λόγια του. «Η υφαλοκρηπίδα, συνέχισε, ισχύει αφ’ εαυτής, δεν χρειάζεται να την ανακηρύξεις, υπάρχει. Χρειάζεται όμως οριοθέτηση. Η ΑΟΖ χρειάζεται ανακήρυξη και οριοθέτηση αλλά μπορείς και να οριοθετήσεις πρώτα και να ανακηρύξεις μετά, εκ του ασφαλούς, Έτσι έκανε και η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου. […] Πρέπει να γίνει οριοθέτηση με όλες τις χώρες τις απέναντι και τις δίπλα, τη Τουρκία, τη Λιβύη την Ιταλία την Αλβανία. Πρέπει να λέμε στη Τουρκία ελάτε να διαπραγματευτούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνο. Όχι για γκρίζες ζώνες, όχι για αποστρατικοποίηση και εναέριο χώρο, αλλά μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».