«Μηδενική ανοχή στον νεοναζισμό, θα εξαφανίσουμε την Χρυσή Αυγή από την πολιτική ζωή του τόπου» διακήρυξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ στην Ιερουσαλήμ.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το «νεοναζιστικό κόμμα ντροπή για οποιαδήποτε χώρα» και για την Ελλάδα που έχασε το 10% του πληθυσμού της κατά την διάρκεια της κατοχή.
Πρόσθεσε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι στην φυλακή, πολλά στελέχη της έχουν συλληφθεί, και υπογράμμισε πως «η Δημοκρατία με σεβασμό στους νόμους είναι ισχυρότερη από τον εξτρεμισμό». Απέδωσε δε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την στρατηγική σχέση μακράς πνοής που οικοδομούν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ, μία σχέση που βασίζεται στις κοινές αξίες, στην μακρά ιστορία των δύο χωρών αλλά και στο ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ειδική αναφορά έκανε στις μεγάλες ενεργειακές πηγές που υπάρχουν στις δύο χώρες και που μπορούν να αποτελέσουν την βάση για κοινή εκμετάλλευση στην παραγωγή και στην διακίνησή τους.
Ο κ. Σαμαράς θύμισε ότι στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 η Ελλάδα έκανε ένα τολμηρό βήμα αναγνωρίζοντας το Ισραήλ όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Πρώτα η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε οικονομικά και πολιτικά, ακολούθως η Ελλάδα από πρόβλημα έγινε σημείο σταθερότητας. Μέχρι πέρυσι πολλοί μιλούσαν για έξοδο από την ευρωζώνη. Τώρα κανείς δεν μιλά για έξοδο, όλοι μιλούν για επιστροφή στην ανάκαμψη τους πρώτους μήνες του 2014 μετά από έξι χρόνια ύφεσης. «Είδα και στην Αμερική αυτό που βλέπω κι εδώ, έναν βαθύ σεβασμό για μία χώρα που κάνει θυσίες για να διατηρήσει την θέση της στην Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ακολούθως αναφέρθηκε στις απώλειες της κρίσης. Η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% και το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%. Παράλληλα όμως υπάρχουν θετικά στοιχεία, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ χωρίς χρεοκοπία. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 και ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε στιγμή. Από το 2009 μείωσε το έλλειμμα κατά δεκαπέντε μονάδες.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό κλίμα αλλάζει και η χώρα γίνεται φιλική στην επιχειρηματικότητα όπως δείχνει και το γεγονός ότι μία σειρά μεγάλες εταιρείες από την IBM μέχρι την Nestle δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.
«Αδράξτε την ευκαιρία και επενδύστε στην Ελλάδα» είπε προς τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αναφέρθηκε στην βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη και ότι έχει κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ δεν είναι βραχυπρόθεσμη αλλά βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα και κοινές αξίες.