Την εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθούν οι τουρκικές προκλήσεις έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας ταυτόχρονα τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών και χαρακτηρίζοντας έγκλημα η Ελλάδα να συμφωνήσει με την Τουρκία και να προσφύγει στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
«Φοβάμαι ότι τις επόμενες μέρες τα πράγματα θα κλιμακωθούν. Πείτε στον πρωθυπουργό να μην μιλά πολύ και να κάνει σύγκληση των πολιτικών αρχηγών διότι η Τουρκία δεν μιλά αλλά διεκδικεί. Δεν θέλω να πάει στη Χάγη. Θα είναι έγκλημα. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά. Είναι σαν να αυτοκτονεί η Ελλάδα. Αν θέλει να πάει, πρώτα πρέπει να συνεδριάσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να θέσουμε 5 βασικά εθνικά ζητήματα. Τα διαπραγματευτικά μας χαρτιά δεν τα χαρίζουμε την ώρα που η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις. Διαφορετικά είναι σαν να αυτοκτονείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος στη Βουλή.
Αφορμή ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση, το οποίο ο κ. Βελόπουλος χαρακτήρισε πρόχειρο και έκανε λόγο για «10 εντολές Κεραμέως».
«Κάντε Επανελλήνιση. Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που θα βγάζει ενεργούς πολίτες και παιδιά με αγωγή. Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια είναι πρόχειρο Εμείς συμφωνούμε με την ιδιωτική παιδεία αλλά με αστερίσκους», είπε ο κ. Βελόπουλος και κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι δεν έκανε ουσιαστική διαβούλευση.
«Φέρνετε τις 10 εντολές Κεραμέως. Δεν γίνεται έτσι η Δημοκρατία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίζει μόνη της. Ιδεολογικά συμφωνούμε με την αξιολόγηση γιατί μόνο οι αποτυχημένοι και οι απατεώνες δεν συμφωνούν. Αλλά ποιος θα αξιολογεί τους αξιολογητές; Το πρόβλημα είναι οι αξιολογητές που η κυβέρνηση διορίζει», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, «είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα που τα λεφτά όμως θα μένουν εδώ» και εξέφρασε την αντίρρηση του να ισοσταθμίζονται τα κολέγια που είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων με τα δημόσια πανεπιστήμια.
Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ψευτοαριστερούς που συμπεριφέρονται ιδεοληπτικά και έχουν οδηγήσει τα πανεπιστήμια σε απαράδεκτη κατάσταση.
«Αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό, καταργήστε τις παρατάξεις στα πανεπιστήμια που έχουν καταντήσει άκρο ανομίας μεταξύ καθηγητών και φοιτητικών παρατάξεων. Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται γιατί εκεί διχάζεται η νεολαία. Ο Ρουβίκωνας διαθέτει δικό του αυτόνομο γραφείο. Αυτό είναι τραγωδία», είπε ο κ. Βελόπουλος.
Όπως τόνισε ο κ. Βελόπουλος, το κόμμα του «συμφωνεί με μερικά πράγματα ωστόσο δεν υπάρχει συσχέτιση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια» και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει σχολή βοτανολογίας.
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε σύντομη παρέμβαση της, χαρακτήρισε ανακριβή ότι δεν έγινε δημόσια διαβούλευση, αντιτείνοντας ότι, έγινε πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου μία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση επί 20 μέρες και καταγράφηκαν γόνιμες προτάσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο, ενώ εξαντλητική συζήτηση έγινε και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όπου καταγράφηκαν οι απόψεις όλων των πρυτάνεων.