Σε 63.122 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκε το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων το Σεπτέμβριο καταγράφοντας την υψηλότερη εδώ και 14 χρόνια αύξηση των ροών απασχόλησης.
Το αποτέλεσμα αυτό κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», του υπουργείου Εργασίας ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των προσλήψεων προέκυψαν μετά την ανακοίνωση των νέων αυστηρών προστίμων για αδήλωτη εργασία στις 12 Σεπτεμβρίου.
Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος ακόμη και από τις προσλήψεις του 2001 (6.161), του 2002 (7.818) και του 206) 5.138
Για δικαίωση της επιλογής «να επιβληθεί το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία» έκανε λόγο στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΡΓΑΝΗΣ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι «οι εκτεταμένοι και διεξοδικοί έλεγχοι, χάρη και στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιακής ευθύνης των στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, κατέδειξαν ότι η άμεση και επιτόπια επιβολή αυτού του υψηλού προστίμου «έπιασε τόπο».
«Μια ολόκληρη «πόλη» 63.122 εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας το Σεπτέμβριο λόγω των ελέγχων και των νέων προστίμων, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τη μετατροπή της «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες θέσεις απασχόλησης, συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, και τόνισε ότι «το ζήτημα της πάταξης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας δε σταματά εδώ».
«Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και η Επιθεώρηση Εργασίας αναδιοργανώνεται εκ βάθρων, αναβαθμίζεται και γίνεται αποτελεσματικότερη. Με την αξιοποίηση, μάλιστα, των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», οι επιθεωρητές εργασίας θα διενεργούν εστιασμένους ελέγχους στη βάση απαιτητικών δεικτών αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, ισόποσο πρόστιμο – δηλαδή 10.550 ευρώ – θα ισχύσει για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».
«Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, να αποβάλουμε οριστικά αυτή τη «γάγγραινα» από το ήδη ταλαιπωρημένο σώμα της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
«Τα στοιχεία της Εργάνη επιβεβαιώνουν την αποδοτικότητα του σχεδιασμού, των ελέγχων, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα και των ελέγχων αλλά και την ανταπόκριση και συμμόρφωση σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας» ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε:
«Έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και η ανάγκη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, μας επιβάλουν την ολοκλήρωση της προσπάθειας.
Προχωρούμε σ’ όλες τις θεσμικές μεταβολές που απαιτούνται στις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις διαδικασίες για να πετύχουμε τον στόχο της δραστικής μείωσης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας».