Την ανησυχία του ότι η εμπλοκή της Ελλάδας εξελίσσεται στο «μεγαλύτερο ίσως διπλωματικό φιάσκο των τελευταίων ετών» εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit.
«Αγκαλιάζοντας τον πολέμαρχο Χάφταρ, θυμίζετε τους “υπερπατριώτες” που αγκάλιαζαν τον Κάρατζιτς τη δεκαετία του ‘90, πλήττοντας έτσι και την εικόνα της χώρας και την γεω-στρατηγική μας θέση» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε ότι «η ανίερη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Exxon-Total ενίσχυσε τον Ερντογάν δίνοντάς του στο εσωτερικό της χώρας και στη Μέση Ανατολή το άλλοθι να μεταφέρει το πεδίο σύγκρουσης στη Λιβύη με τη συμφωνία με την αδύναμη κυβέρνηση της Τρίπολης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως έπεσε στην παγίδα του βάζοντας όλα τα αυγά της στο καλάθι της συμμαχίας με τον πολέμαρχο Χάφταρ» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη «έκκληση ανακωχής» Πούτιν και Ερντογάν «την οποία αποδέχθηκαν και οι δύο πλευρές, η Ελλάδα μπήκε, με προσωπική ευθύνη του Έλληνα πρωθυπουργού, στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε στην Μόσχα και συνεχίζεται στο Βερολίνο, όπου προφανώς δεν κλήθηκε ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Τόνισε επίσης ότι ο μόνος τρόπος τα συμφέροντα της Ελλάδας να εξυπηρετηθούν είναι η χώρα μας να απελευθερωθεί από την ανίερη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Exxon-Total, να πάψετε να ονειρεύεστε μεγαλεία και πλούτη από υδρογονάνθρακες αγκαλιά με Νετανιάχου-Σίσι-Τραμπ και… Χαφτάρ, να δηλώσουμε ότι ο βυθός της Αν. Μεσογείου θα πρέπει να μείνει άθικτος από τρυπάνια, ότι μαζί με την ΕΕ που κινείται στους ρυθμούς της Πράσινης Συμφωνίας, θα καταστήσουμε την Ελλάδα κέντρο βάρους ενός διεθνούς δικτύου ανανεώσιμης ενέργειας που θα αγκαλιάζει όλη τη Μεσόγειο και μας δίνει πραγματικές δυνατότητες να παίξουμε ειρηνευτικό ρόλο και να περιθωριοποιήσουμε εκείνους που επιβουλεύονται την ειρήνη και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Τέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι τάσσεται υπέρ της αρχής του, ζήτησε ωστόσο να μην υπάρχει ημερομηνία λήξης στην παράταση-διατήρηση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών: «Μία κίνηση σαν αυτή, θα ήταν εξαιρετική κίνηση καλής θέλησης προς το Λονδίνο σε περίπτωση που, στο εγγύς ή απώτερο μέλλον, αναγκαστούμε να διαπραγματευτούμε ειδικό καθεστώς για τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία», είπε ο κ. Βαρουφάκης.