Την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο διάγγελμα του το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση. Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου».

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι Ελληνίδα Δικαστής, που από τον Οκτώβριο του 2018, με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Ενδεικτικά:
• «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)

• «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)

• «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)

• «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)

• «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)

• «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)

• Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)

• «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)

• «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)

• «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου,

1/2016)

• «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)

• «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)

• «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),

• «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)

• Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)

• Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)

• Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)

• Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)

• Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)

• Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)

• Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)

• Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)

• Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)

• Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην επιλογή της – Σήμερα αναμένονται εξελίξεις για τις θέσεις τους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη στάση του, στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της επιλογής της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη σημερινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».

Θετικές είναι οι αντιδράσεις στο Κίνημα Αλλαγής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, στο οποίο γνωστοποίησε ότι προτείνει για τη θέση της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας, την ανώτατη δικαστικό, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα στην Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα και μετά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου αλλά και τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, φαίνεται πως θα υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση του κόμματος για το ζήτημα.

ΚΚΕ: Ποτέ δεν έχουμε επικεντρώσει στο πρόσωπο το οποίο προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει – ούτε τώρα επικεντρώνει – στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ελληνική Λύση: Αύριο θα έχουμε απάντηση

Η Ελληνική Λύση εξέδωσε ανακοίνωση: «Σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου του κόμματος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σήμερα ημέρα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κ.Ο της Ελληνικής Λύσης στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα την στάση του κόμματος στην επίσημη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα που αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Αργά σήμερα το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές.