Για τον αγωγό EastMed τον οποίο χαρακτήρισε «ένα πολύ σημαντικό έργο από πάρα πολλές πλευρές» μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κυρίως από την ενεργειακή πλευρά, αλλά και γιατί συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και την ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στην ΕΕ, καθώς είναι πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης που γίνεται με ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής» είπε μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».
Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι «όπως αναγνωρίζει και η ΝΔ με το σημείωμα που εξέδωσε προ ημερών, όχι απλά υλοποιήθηκε δηλαδή προχώρησε πάρα πολύ σημαντικά, αλλά θεμελιώθηκε επί των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως αυτούς τους μήνες έγιναν και όλες οι υπόλοιπες ενέργειες που οδήγησαν στη χθεσινή υπογραφή».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η λειτουργία αυτού του αγωγού αφορά και πλευρές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής άμεσες, όπως είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις ΗΠΑ και άρα, όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης, «τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της αναβαθμισμένης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας η οποία ήδη έχει περάσει και θα δρομολογηθεί και από πλευράς της χώρας». «Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια μείζονα συμφωνία δεν μπορεί παρά να έχει ρητές προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για την ασφάλεια και του αγωγού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στην εσωτερική πολιτική διάσταση και την αντιπαράθεση που είχε γίνει στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση από τη ΝΔ της ΔΕΠΑ και την απόσπαση της από τον εξαιρετικό σχεδιασμό που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να κρατηθεί στην ευθύνη του Δημοσίου το κομμάτι της ΔΕΠΑ, καθώς αφορά τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου και τη συμμετοχή της εταιρίες στον EastMed και σε άλλους αγωγούς.
Ο βουλευτής τόνισε ότι όσο υπάρχουν και ανατροφοδοτούνται εστίες έντασης στην περιοχή, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι από την πλευρά της χώρας μας, που είμαστε ακριβώς στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ακριβώς στην περιοχή που συμβαίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να ακολουθείται μια σταθερή, αποφασιστική, αλλά ταυτόχρονα εμπεριστατωμένη και πολύπλευρη πολιτική ειρήνης σταθερότητας διαφύλαξης των συνόρων και της κυριαρχίας της εδαφικής. Είναι, συνέχισε, μια αναβαθμισμένη εξωτερική πολιτική, την οποία καλείται και η σημερινή κυβέρνηση στα βήματα τα πολύ σημαντικά που είχαν γίνει επί των ημερών διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ να την εκσυγχρονίσει «και με θρησκευτική ευλάβεια θα έλεγα να την επεκτείνει και να την εφαρμόσει».
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε «εντελώς ανεύθυνη και πρόχειρη» τη στάση της ΝΔ στο ζήτημα, καθώς το να συντηρείται επί μήνες αυτή η ασάφεια γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας «θεωρώ ότι παράγει ένα τοξικό κλίμα, μια σοβούσα αποσταθεροποίηση η οποία ξεκινάει και θα ξεκινήσει μέσα από τη διαμάχη των διαφορετικών φυλών, επιτρέψτε μου να πω, μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία».
Επεσήμανε ότι ήταν πολύ καλή η θητεία, από κάθε άποψη, του Προκόπη Παυλόπουλου και ήταν πολιτική πράξη η επιλογή αυτή από τον ΣΥΡΙΖΑ να τον επιλέξει αρχικά. Και αυτή η σοβαρότητα και σταθερότητα που είναι απαραίτητη για το πολιτικό σύστημα τους οδηγεί να προτείνουν να συνεχίσει κ. Παυλόπουλος και με μια δεύτερη θητεία, κάτι άλλωστε που συνηθίζεται
Αντίθετα από τη ΝΔ, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πάρα πολύ καιρό ενθαρρύνεται μια καθόλου δημιουργική ασάφεια. Και αυτό οδηγεί σε σκέψεις για τους υπόγειους και υπέργειους συμβιβασμούς, για διαπραγματεύσεις, συμψηφισμούς με άλλα θέματα, πχ ο εκλογικός νόμος, η στάση της ελάσσονος αντιπολίτευσης κτλ, πράγματα τα οποία θίγουν και τον θεσμό και τον κ. Παυλόπουλο και δημιουργούν ισχυρά ερωτήματα για την πρόοδο της πολιτικής του τόπου.
Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Μίλησε για την αναγκαιότητα μαχητικής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης «πάνω σε πλήθος θεμάτων, τα οποία καθημερινά αυξάνονται και παράγουν ακριβώς αυτή τη δυσαρμονία και με τις προεκλογικές της ΝΔ αλλά και την ορατή, αδρή διακριτότητα ανάμεσα στη διακυβέρνηση της Αριστεράς από τη διακυβέρνηση της Δεξιάς και παράγουν και μια απόσταση και σοβαρές αμφισβητήσεις πια στο κοινωνικό σώμα, άρα υπάρχει μια ατζέντα μια ύλη απλωμένη η οποία θα απλώνεται όλο και περισσότερο».
«Επ’ αυτών των ζητημάτων καλούμαστε, είναι η πρόκληση, είναι αν θέλετε η εντολή η λαϊκή που πήρε με αυτό το μεγάλο ποσοστό στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, να ανταποκριθούμε στη Βουλή, στην κοινωνία, στους δρόμους, στα κινήματα δηλαδή, στην ενθάρρυνση των εργαζομένων, και ως ασπίδα προς τους εργαζόμενους» δήλωσε χαρακτηριστικά.