«Νομίζω είναι μια διαχρονική επιτυχία, όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν “πλάτη”, είναι και ένα καλό παράδειγμα ότι όταν έχουμε ένα στόχο όλοι, ανεξάρτητα από πολιτικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις, αυξάνονται οι πιθανότητες να τον επιτύχουμε. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, ένα σημαντικό γεγονός, γιατί μας βάζει περισσότερο στον ενεργειακό χάρτη» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, για την υπογραφή, σήμερα το απόγευμα, της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. «Είναι το ξεκίνημα, ξεκίνημα ελπιδοφόρο. Θα υπάρξουν και αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας προφανώς, νομίζω πάντως ότι είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία με υπογραφές ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ένα καλό νέο» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η συμφωνία αυτή είναι και μια έμπρακτη απάντηση από την ελληνική πλευρά στα άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ο κ. Κύρτσος είπε «σίγουρα» και συμπλήρωσε πως «η κίνηση που έκανε ο Ερντογάν είναι δυναμική έως επιθετική δεν έχει στόχο μόνο την Ελλάδα, έχει ένα όραμα ο Ερντογάν νεο-οθωμανικό το οποίο τον φέρνει σε αντίθεση με πολλές χώρες από το Ισραήλ και την Αίγυπτο μέχρι την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτό δείχνει στα λόγια την ελληνική διπλωματία, με την έννοια ότι αναδεικνύεται ο ρόλος μας και αποκτάμε πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, από την άλλη έχει στοιχεία κινδύνου, δηλαδή ένας Ερντογάν που δεν πηγαίνουν καλά τα σχέδιά του, από το 2011 προσπαθεί να παίξει ένα ευρύτερο ρόλο στον αραβικό κόσμο και την ανατολική Μεσόγειο (…) το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει σε ζητήματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Άρα, η εικόνα είναι καλή αλλά υπάρχει και ένα στοιχείο ρίσκου».
Για το Brexit, ο κ. Κύρτσος επισήμανε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστεί τουλάχιστον στην αρχή τέτοια οικονομική ζημιά από την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί μια στρατηγική ζημιά, γιατί, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα πιο δύσκολο έως αδύνατο να ανταγωνιστεί με επιτυχία τις ΗΠΑ ή την Κίνα στα στρατιωτικά, τα ψηφιακά, στα οικονομικά (…), Επομένως είναι μια υπόθεση από την οποία και οι δύο πλευρές βγαίνουν χαμένες».
Σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Κύρτσος σημείωσε πως πρόκειται για ένα «παγκόσμιο φαινόμενο», επισημαίνοντας ότι «ο αριθμός των προσφύγων που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των προσφύγων που έγιναν πρόσφυγες εξαιτίας εμφυλίων, πολέμων, συγκρούσεων. Εφόσον η προσφυγιά συνδέεται με την κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας που θα είναι μαζί μας».
Όπως τόνισε ο κ. Κύρτσος, το προσφυγικό είναι «σημαντικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το χαρακτηριστικό και το κακό για εμάς είναι ότι 65% με 75% των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών περνάνε από την Ελλάδα. Είναι περιορισμένες πολύ σε σχέση με το 2015 και το 2016, αλλά υπάρχει μια συγκέντρωση, η οποία οδηγεί στο πολιτικό συμπέρασμα ότι οι εταίροι σε αυτό το θέμα μας έχουν αφήσει αρκετά μόνους».
Αναφερόμενος στις μεγάλες επενδύσεις το 2020, ο κ. Κύρτσος είπε: «θεωρώ ότι πηγαίνουμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πηγαίναμε. (Είναι) εξαιρετικά σημαντικό ότι έχει αρχίσει και “παίρνει” μπροστά η οικοδομή και η αγορά ακινήτων, έχουμε και τις μεγάλες επενδύσεις που όπως φαίνεται προχωράνε». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε επενδύσεις οι οποίες θα είναι παραγωγικές, κυρίως στο βιομηχανικό τομέα, οι οποίες θα πάνε σε περιφερειακές πόλεις, διότι πολλές πόλεις βρίσκονται σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο χρειάζονται επενδύσεις, θέσεις απασχόλησης, περιφερειακή ανάπτυξη».