Κλιμακώνεται η προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, με αλλεπάλληλες συσκέψεις κορυφαίων στελεχών σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενίοτε και με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, όσο του το επιτρέπει το πρόγραμμά του.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο είναι οι βασικές διαπιστώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα και αφορούν στο πολιτικό κλίμα αφενός και στην κατάσταση στην κοινωνία αφετέρου.
Ως προς το πρώτο θέμα, εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται και οι κοινωνικές αντιστάσεις και ότι το κόμμα τους βρίσκεται σε διαρκή τροχιά ανόδου, μεγαλύτερη απ΄όσο εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις.
Σε σύσκεψη μάλιστα που έγινε την περασμένη Κυριακή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ κορυφαίων στελεχών και αρμοδίων παραγόντων για την εκλογική προετοιμασία του κόμματος, ασκήθηκε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ ταύτισε για μιά ακόμη φορά τη Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που, όπως τονίζουν, «αποτελεί πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού».
Στην ίδια σύσκεψη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκφράστηκε προβληματισμός για τη λειτουργία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, δηλαδή την αξιοπιστία τους και την πραγματική καταγραφή των δημοσκοπικών ευρημάτων τους.
Η σύσκεψη κατέληξε σε δύο θέσεις:
1. Τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών που διεξάγουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποβάλλονται στον ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς). Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των πρωτογενών στοιχείων – αποτελεσμάτων όλων των δημοσιευόμενων πολιτικών δημοσκοπήσεων που κατατίθενται στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, όπως επίσης ότι πρέπει να βρίσκονται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα και πολιτικού κόμματος. «Αν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν επηρεάζονται από την κυβέρνηση και δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, τότε δεν έχουν λόγο να μην συνεργαστούν», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κουρυφαία κομματική πηγή.
2. Έγινε ειδική αναφορά στην απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων που γίνονται το τελευταίο 15νθήμερο πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκφραστεί και πριν τις εκλογές του 2012, η απαγόρευση δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους κύκλους, ή σε ΜΜΕ εξαρτημένα από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, να διοχετεύουν τα στοιχεία υποτιθέμενων ερευνών – φημολογιών, χωρίς να γίνεται αναφορά στις εταιρείες που τις διεξάγουν, καθώς ισχύει η απαγόρευση και χωρίς να παρουσιάζονται τα ακριβή επιστημονικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να συσκοτίζεται ή να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, που αφορά στις τάσεις του εκλογικού σώματος, με τρόπο που να επηρεάζει την κρίση του.
Μάλιστα έγινε αναφορά στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και στο έντονο κλίμα, μέσω διαρροών, σχετικά με τα ποσοστά των κομμάτων.
Τότε, η Επιτροπή Ερευνών και Μελέτης Δημοσκοπήσεων ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλλει σχετικό έγγραφο αίτημα στον ΣΕΔΕΑ, προκειμένου να συμβάλλει τόσο ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς, όσο και η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων στην προστασία της αντικειμενικής και ανεπηρέαστης ενημέρωσης και κρίσης των εκλογέων από τη διαρροή, σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ιστοσελίδες και ιστολόγια, φημολογούμενων δημοσκοπικών ευρημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.
Μετά τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να επαναφέρει άμεσα στο δημόσιο διάλογο, ακόμη και στη Βουλή το θέμα αυτό, ενώ αναμένεται να ταχθεί και πάλι κατά της συγκεκριμένης απαγόρευσης.
Θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία καταγραφής των τάσεων που επικρατούν στο εκλογικό σώμα και η λειτουργία τους είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της λειτουργίας συνολικά του πολιτικού συστήματος και της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών. Ωστόσο, τονίζουν στελέχη του, πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η νομιμότητα και η αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ώστε πέρα από τον κίνδυνο παραπλάνησης του εκλογικού σώματος, να αποφευχθεί η απαξίωσή τους, σε μία περίοδο μάλιστα που γίνεται απόπειρα συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.