Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στο Action24 εκφράζοντας την θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει με την Τουρκία στην Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας
Η Ν. Μπακογιάννη μιλώντας στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Δημήτρη Τάκη σχολίασε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία με την Τουρκία, στο συνυποσχετικό και πιστεύω πως πρέπει να πάμε (στη Χάγη), γιατί στην εξωτερική πολιτική, το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί υπό πίεση ή υπό συνεχή δραματοποίηση. Θέλει σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση, γιατί όντως η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά δεν μπορούμε να δραματοποιούμε συνεχώς για κρίση και θερμό επεισόδιο».
Ενώ συμπλήρωσε ότι «Μετά τα Ίμια, είναι πολιτικά η πιο φορτισμένη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για μια μακρά περίοδο μετά το Ελσίνκι υπήρχε νηνεμία, με τα πάνω και τα κάτω μας αλλά με σχετική ηρεμία. Σήμερα βλέπουμε μια Τουρκία που ξεδιπλώνει όλη της την στρατηγική, μια Τουρκία διαφορετική από αυτή που ξέραμε και ιδιαίτερα ως προς την σχέσης της με τις άλλες χώρες».
Για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ανέφερε ότι: «Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ορθώς έγινε, κατέγραψε τις διαφωνίες που υπάρχουν αλλά και την βούληση των δύο πλευρών να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Και είναι σημαντικό, ειδικά όταν είσαι σε κρίση, να συζητάς και να έχεις επικοινωνία. Οι Τούρκοι πρέπει να καταλάβουν ότι η λογική της επίδειξης δύναμης θα τους οδηγήσει σε διπλωματική απομόνωση. Όταν λες ότι η Κρήτη δεν υπάρχει τότε το διεθνές ακροατήριο παύει να σε ακούει».
Για να συμπληρώσει ότι «αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας. Δεν θα έρθει κανείς να θυσιαστεί για εμάς. Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και εκεί είναι το ουσιαστικό σημείο.
Συμφωνία των Πρεσπών
«Ο Νίκος Δένδιας κάνει σήμερα την ύστατη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την διαδικασία διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να καταφέρει να βελτιώσει και να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα στη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
«Απεμπλοκή διπλωματικά, πολιτικά και διεθνοπολιτικά δεν μπορεί να γίνει. Το μόνο που γίνεται είναι βελτιώσεις στη συμφωνία. Ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειαζόμαστε συναίνεση, ένα κοινό εθνικό μέτωπο. Δεν είχα ποτέ την αλαζονεία να πιστεύω ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι οι μόνοι πατριώτες».
Για το μεταναστευτικό ανέφερε: «Τα νομοσχέδια που ψηφιστήκαν για το μεταναστευτικό δεν μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα. Δεν υπήρξε καθυστέρηση. Ήταν απαραίτητος ο συντονισμός πρώτα με την ΕΕ».