Στα εθνικά ζητήματα εστίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Παρασκευή στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης ζητώντας να τοποθετεί αναφορικά με τα όσα εκτάκτως έθεσε ο πρωθυπουργός και αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ο βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα «fake» και στράφηκε κατά του προέδρου της γειτονικής χώρας.
«Η εξέλιξη η οποία έχει υπάρξει είναι εξαιρετικά σοβαρή. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι μία έμπρακτη αρχή εκ μέρους της ηγεσίας της Τουρκίας αμφισβήτησης της ίδιας της συνθήκης της Λωζάνης στο πλαίσιο αναθεωρητικών σκέψεων, οι οποίες υπήρχαν στο παρελθόν και τις οποίες εμπράκτως με τη Συρία, δηλαδή στα νοτιοανατολικά της σύνορα, αμφισβήτησε πριν από λίγο καιρό και ίσως πήρε εξ’ αυτού και αέρα. Με αυτήν την έννοια είναι μία επικίνδυνη, μία σοβαρά επικίνδυνη εξέλιξη. Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και αφού ο πρωθυπουργός σήμερα άνοιξε σε ένα βαθμό τα χαρτιά του μετά από τη σιβυλλική και επιτρέψτε μου να σας πω ίσως όχι πάρα πολύ εύστοχη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση με τον κύριο Ερντογάν, θέλω να θέσω ορισμένα ζητήματα» είπε ο Νίκος Βούτσης.
Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «άδικη» την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα.
«Ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένος στην κριτική την οποία άσκησε σε ζητήματα τα οποία είναι πραγματικά εξόχως προβληματικά. Όπως το ότι την ίδια μέρα υπήρχε μία σαφέστατη διιστάμενη άποψη μέσω διαρροών, μία διγλωσσία για το κρίσιμο ζήτημα των Μέσων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πάνω στο οποίο εμείς συμφωνούμε ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί και να μην υπάρξει έστω και για δύο ώρες αυτή η διελκυστίνδα που έδωσε λάθος μηνύματα προς την άλλη πλευρά. Επίσης αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το οποίο ούτε σήμερα το ακούσαμε και εμένα με ανησύχησε περισσότερο από όλα και βεβαίως δεν ακούστηκε και στην πυκνή δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο δηλαδή στο ζήτημα της εφαρμογής των ειλημμένων αποφάσεων τις οποίες έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με την προγενέστερη κατάσταση δηλαδή τις παραβιάσεις στην Κύπρο. Υπάρχει ειδική λίστα αυτών των μέτρων και πρέπει να εφαρμοστούν. Επίσης υπάρχει ανάγκη επέκτασης αυτών των μέτρων σε σχέση με τη νέα εξέλιξη, με τη δήθεν συμφωνία η οποία υπήρξε ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία και έσπευσε η Τουρκική Βουλή χθες να εγκρίνει» σημείωσε.
«Σας επισημαίνω πως η χθεσινή έγκριση από την τουρκική Βουλή αυτού του κειμένου δεν είναι κάτι το απλό. Πριν από 20 χρόνια εγκρίθηκε από την τουρκική Βουλή το casus belli σε σχέση με το Αιγαίο χωρίς να πάρει απόφαση τότε η τουρκική κυβέρνηση. Θέμα το οποίο από τότε έχει δημιουργήσει και ένα τείχος ανάμεσα στις σχέσεις των δύο κοινοβουλίων του ελληνικού και του τουρκικού που είναι το μόνο Κοινοβούλιο με το οποίο δεν έχουμε σχέσεις, ούτε καν ομάδα φιλίας. Δεν είναι τόσο απλό λοιπόν να λέμε ότι η τουρκική Βουλή χθες προχώρησε σε μία συμφωνία, η οποία είναι fake και δεν στέκεται πουθενά στο διεθνές δίκαιο» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Βούτσης και συμπλήρωσε: «Από την πλευρά των κυβερνήσεων μας έμεινε στη χώρα μία μεγάλη προίκα στον τρόπο που έγινε η διαχείριση της εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας στις σχέσεις με τη γείτονα για δύο ζητήματα. Δηλαδή για το πραξικόπημα, το οποίο άλλαξε άρδην την κατάσταση εκεί αλλά και για την αιχμή του προσφυγικού – μεταναστευτικού με τις μεγάλες ροές του 2015 και 2016. Έγιναν ενέργειες χωρίς ποτέ να κοπεί ο δίαυλος συνεννόησης, χωρίς ποτέ να κοπούν τα ΜΟΕ, χωρίς ποτέ να κοπούν οι συζητήσεις για τις χαμηλού τύπου πολιτικές που είναι σωστό να υπάρχει αυτό το κανάλι της ανοιχτής συνεννόησης. Ήταν με πολύ μεγάλη σαφήνεια σε όλες αυτές τις συζητήσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο τότε υπουργός Εξωτερικών που έθεταν τα ζητήματα των παραβιάσεων στο Αιγαίο καθώς και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα». «Σήμερα όμως έχω κάτι επιπλέον να θέσω και λυπάμαι πάρα πολύ που ενώ επέλεξε και σωστά ο Πρωθυπουργός να θέσει σήμερα αυτά τα ζητήματα, δεν τοποθετήθηκε ωστόσο πάνω σε αυτό το ζήτημα που θα αναφέρω. Μέσω των διαρροών που προφανώς γίνανε, ένθεν και ένθεν, για την ενημέρωση του κόσμου από αυτές τις κλειστές κατά τα άλλα συναντήσεις ετέθη ένα μείζον ζήτημα» ανέφερε.
Εστιάζοντας στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως «είπε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φωλιά τρομοκρατών. Με την έννοια και γνωρίζετε το σε τι αναφέρετε, είτε για τους οκτώ, είτε για τους κούρδους, είτε προηγούμενα για τον Οτσαλάν είτε για μία σειρά ζητήματα που άπτονται αυτό που ονομάζει η Τουρκική ηγεσία στο διηνεκές και διαχρονικά ως τρομοκράτες που ζητάνε και βρίσκουν άσυλο στην χώρα μας και για τους οποίους οι υποθέσεις κρίνονται όλες από την Ελληνική δικαιοσύνη. Ανέφερε λοιπόν ο κ. Ερντογάν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς το άντρο που προσελκύει τους τρομοκράτες. Και από πλευράς της Ελληνικής κυβέρνησης, ούτε στην μικρή δήλωση του Λονδίνου που μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μικρή, ούτε σήμερα στη δεκάλεπτη αναφορά του πρωθυπουργού υπήρξε η ευαισθησία, εγώ θα μείνω σε αυτό δεν ανεβάζω περαιτέρω τους τόνους όταν τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, δεν υπήρξε λοιπόν η ευαισθησία τοποθέτησης εκ μέρους της χώρας, εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων, στο πως οι ελληνικές κυβερνήσεις σε αυτά τα ζητήματα πάντοτε συμπεριφέρονται με βάση το διεθνές δίκαιο, το εσωτερικό δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με όλους αυτούς οι οποίοι κατά τα άλλα από την άλλη πλευρά θεωρούνται τρομοκράτες».
«Επίσης η κριτική η οποία ασκήθηκε τις προηγούμενες μέρες που ήταν επίσης εύλογη, ήταν για την άκρως αντιφατική και προβληματική δήλωση που είχε γίνει από τον κύριο Πέτσα που ύστερα με ένα τρόπο υπήρξε ανασκευή της με έναν πολύ έμμεσο τρόπο, περί συμψηφισμού δηλαδή περί μετρήματος ανάμεσα στο προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα που όπως είπαμε και προηγουμένως είναι ευρωτουρκικό ζήτημα και τη συμπεριφορά μας και τις συζητήσεις που γίνονται για άλλα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο» κατέληξε.