Το γεγονός πως βουλευτές της Χρυσής Αυγής δηλώνουν αρνητές του ολοκαυτώματος αλλά και το ότι το ΚΚΕ αρνείται πεισματικά την καταδίκη των εγκλημάτων του σταλινισμού επισημαίνει η «Δράση» σε ανακοίνωσή της με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων και ειδικότερα του ναζισμού και του σταλινισμού., σημειώνοντας πως αυτή η εθνική μας ιδιαιτερότητα σχετίζεται και με άλλες εθνικές επιδόσεις.
«Στις 23 Αυγούστου 1939 υπογράφτηκε το «Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότωφ». Με αυτό αποφασίστηκε ουσιαστικά ο διαμελισμός της Ανατολικής Ευρώπης μεταξύ της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Εβδομήντα χρόνια αργότερα το Ευρωκοινοβούλιο καθιέρωσε την σημερινή ημέρα ως ημέρα μνήμης των θυμάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων και ειδικότερα του ναζισμού και του σταλινισμού. Τα σχετικά ψηφίσματα (2008 και αρχές 2009) υποστηρίχθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, όχι όμως και από τους τότε Έλληνες Ευρωβουλευτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Ταυτόχρονα στη χώρα μας σήμερα εκπροσωπείται στη Βουλή και έχει σοβαρή λαϊκή απήχηση ένα κόμμα με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, όπως η Χρυσή Αυγή, βουλευτές της οποίας δηλώνουν αρνητές του ολοκαυτώματος, ενώ το ΚΚΕ, ένα ιστορικό κόμμα, που επί δεκαετίες εκπροσωπείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, συνεχίζει να αρνείται πεισματικά την καταδίκη των εγκλημάτων του σταλινισμού», αναφέρει η «Δράση».
«Αυτού του είδους η εθνική ιδιαιτερότητα δεν είναι άσχετη με ορισμένες άλλες εθνικές επιδόσεις. Είμαστε εκ των πρώτων σε ρατσισμό, ξενοφοβία, φοροδιαφυγή και εκ των τελευταίων σε χορηγήσεις ασύλου και δωρητές οργάνων», προσθέτει και συνεχίζει: «Η στάση αυτή έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας καθορίζει αρνητικά ως έθνος. Μας εντείνει την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μας τοποθετεί ιδεολογικά κοντά στις κοινωνίες της Μέσης Ανατολής. Μας απομονώνει από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν κανείς δεν τα σέβεται, εκδικούνται. Όσοι πραγματικά πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτελούν πάρα ταύτα την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν πολιτικά και κοινωνικά καταδικάζοντας και απομονώνοντας αυτά τα φαινόμενα και όσους τα τροφοδοτούν με την συμμετοχή ή την σιωπή τους».