Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 6%, σε σημαντικά φάρμακα και εμβόλια προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, στο «φορολογικό νομοσχέδιο» που ψηφίζεται αύριο από την ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η ρύθμιση αφορά σε φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, όπως καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μυασθένεια.
Με άλλη ρύθμιση στην ίδια τροπολογία, εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, από το φορολογικό έτος 2019 και εφεξής, και τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με τέσσερα τουλάχιστον εξαρτώμενα άγαμα τέκνα.
Ενδιαφέρουσα είναι τέλος, η ρύθμιση για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 22%, για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα ισχύει από 1/1/2020.\
Το φορολογικό νομοσχέδιο
«Το φορολογικό νομοσχέδιο, απολύτως συνεπές προς τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι στόχοι είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και η τόνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο υπουργός επισήμανε ότι το νομοσχέδιο κινείται πάνω σε 10 άξονες που συνιστούν ολοκληρωμένο συνεκτικό νομοθετικό πόνημα.
«Το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκει και επιτυγχάνει την ενίσχυση της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, την ελάφρυνση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης – όχι με μείωση του αφορολόγητου όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση – αλλά με χτύπημα της φοροδιαφυγής, ως στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης, και την υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο ανήκει και η μεσαία τάξη», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι δεν εφαρμόζει πολιτικές με ταξικό πρόσημο, αλλά πολιτικές για όλους τους πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα».