Για τη στάση των συμμάχων της Ελλάδας στις τουρκικές ενέργειες μίλησε σε συνέντευξή του ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Δεν κρίνεται μόνο η δική μας αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά κρίνεται και η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας και κυρίως κρίνεται το κύρος και η επιρροή, η δύναμη επιβολής της συμμαχίας ή των συμμαχιών στις οποίες ανήκουμε, δηλαδή της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών κατ’ επέκταση», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9».
«Είναι σημαντικό να υπάρχουν κράτη που δεν διστάζουν να τοποθετηθούν με σαφήνεια υπέρ του ελληνικού δικαίου. Αλλά δε θα έλεγα ότι είναι αρκετό αυτό, διότι η Τουρκία έχει αποδείξει ότι προσπαθεί χρησιμοποιώντας τη γεωπολιτική της θέση, τη στρατιωτική της επιρροή, τη μαζικότητα του πληθυσμού της, να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες για να πάρει κάθε φορά κάποια ανταλλάγματα κι αυτή είναι μια μέθοδος η οποία ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές τοποθετήσεις και των ΗΠΑ και της ΕΕ για να ξεκαθαριστεί ή ότι υπάρχουν κανόνες και ισχύουν για όλους, ή ότι δεν υπάρχουν. Είναι βέβαια πολύ σοβαρό και θετικό ότι κάποια κράτη αναγνωρίζουν αυτό που εμείς ισχυριζόμαστε ως ισχύον, αλλά δεν ξέρω αν είναι επαρκές. Θεωρώ ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί πιο επιθετικά και το ΝΑΤΟ – δεν μπορεί να μένει ουδέτερο όταν δημιουργείται τέτοιου είδους ένταση μεταξύ των μελών του», επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης.
«Από την άλλη, ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ως θετικό το ότι συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, ότι δε διακόπτεται η προσπάθεια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς πρέπει να υπάρχει διάλογος μέχρι τέλους και πιστεύω ότι αν υπήρχε εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμός θα έβγαιναν ωφελημένες όλες οι πλευρές, όμως, με αυτή την ένταση που δημιουργείται, είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να επενδύουμε πάνω στην αποτρεπτική μας δύναμη και να εκδηλώνουμε μία ψύχραιμη, αλλά αποφασιστική στάση προάσπισης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» συμπλήρωσε.
Εστιάζοντας στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε: «Η κεντρική ιδέα της συνάντησης είναι πως συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ενδεχομένως δε οριοθέτησαν και τα σημεία της διαφωνίας, που λίγο ως πολύ είναι γνωστά. Έχουμε μία τουρκική προκλητικότητα σημαντική και κλιμακούμενη το τελευταίο διάστημα, η οποία κατά τη γνώμη μου επιδιώκει να δημιουργήσει μια τεχνητή ένταση με στόχο να καθίσει σε ένα τραπέζι διμερών διαπραγματεύσεων την Ελλάδα, για να γίνει μια κουβέντα σε μιαν ατζέντα που την επιβάλλει εξ ολοκλήρου η Τουρκία και η οποία κουβέντα δε θα έχει σαν βάση από ό,τι φαίνεται το ισχύον δίκαιο της θάλασσας ή το διεθνές δίκαιο κι εκεί ακριβώς είναι το απαράδεκτο της τουρκικής θέσης».
Αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι «είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί αυτή τη στιγμή να θίγει την Ελλάδα αλλά σε σύντομο χρόνο μπορεί να θίξει και άλλα κράτη, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να θεραπευτεί στην πηγή του κακού, δηλαδή η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει στις χώρες εκείνες, οι οποίες έχουν τέτοιου είδους διαρροές, γιατί δεν είναι μόνο εμπόλεμες ζώνες, είναι και χώρες οι οποίες έχουν άλλου είδους προβλήματα-προβλήματα δημοκρατίας, προβλήματα από την κλιματική αλλαγή κ.λπ.».
«Έχει εκδηλώσει η ελληνική κυβέρνηση ήδη ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης με βάση τις πραγματικές της δυνατότητες», είπε προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα όμως είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επανεξετάσουμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου, διότι δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνει μόνο η Ελλάδα».
«Θα πρέπει τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να δεχθούν την κατανομή πληθυσμών που έχει αποφασιστεί να μείνουν στον ευρωπαϊκό χώρο, για να μην είναι τόσο συγκεντρωμένο το μεταναστευτικό ρεύμα μόνο σε συγκεκριμένες χώρες και αυτό που έχω προτείνει – και επιμένω από τη στιγμή που η Ελλάδα σηκώνει το βάρος μόνη της και σε πολύ μεγάλο βαθμό- είναι ότι δεν έχει λόγο η Frontex να προσλαμβάνει 10.000 συνοριοφύλακες Ευρωπαίους και να τους εκπαιδεύει στην Πολωνία που δεν έχει δεχθεί ούτε έναν μετανάστη. Θα πρέπει ένα μέρος αυτού του στρατού, της αστυνομίας αυτής, να έλθει και να εκπαιδευτεί στη Θράκη, στις σχολές αστυνομίας που διαθέτουμε για να μπορέσει και στο πεδίο να εκπαιδευτεί καλύτερα και τεχνογνωσία να ανταλλάξει με τους δικούς μας, αλλά και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές», ανέφερε ο βουλευτής.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την Αναθεώρηση του Συντάγματος – ήταν ο πρόεδρος της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής – ο κ. Στυλιανίδης τόνισε: «Ξεκίνησε δειλά η αναθεώρηση, ξεκίνησε με 154 διαφωνίες, καταλήξαμε σε εννέα συμφωνίες από τις οποίες μάλιστα οι έξι αλλαγές από τις εννιά ψηφίστηκαν με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 180 ή και πάνω από 200 ψήφους. Αγγίζουν αυτές οι αλλαγές και τις τρεις εξουσίες – και την εκτελεστική στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και την κοινοβουλευτική, τη νομοθετική στο θέμα των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής, της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος με το άρθρο 86 του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Καταφέραμε μια ημιθανή αναθεώρηση να τη ζωντανέψουμε και να βγάλουμε και εννιά συμφωνίες που πιστεύω ότι κατακλείδα τους θα είναι η ψήφος των ομογενών που κατά τη γνώμη μου επανασυνδέει με τη μητρόπολη χιλιάδες ή εκατομμύρια Έλληνες του εξωτερικού και μεγαλώνει την Ελλάδα».