Για το πρόστιμο των 10.550 ευρώ που θα «πέφτει» σε κάθε επιχείρηση για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Εργασίας. Ο κ. Κεγκέρογλου είπε αναφερόμενος στο νέο αυτό μέτρο ότι: «Είναι ένα καλό μέτρο αλλά από μόνο του δεν αποδίδει. Σε συνδυασμό όμως με ελέγχους μπορεί να αποδώσει για να εντοπίσουμε ένα φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις».

Με τα πρόστιμα στο 18πλασιο του κατώτατου μισθού και στη συνέχεια με το «λουκέτο» αν οι επιχειρήσεις υποτροπιάσουν, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία.

Στο ερώτημα όμως για το ποιοι θα πραγματοποιούν τους ελέγχους, είπε: «Πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους οι Υπηρεσίες. Σίγουρα όμως υπάρχει θέμα στελέχωσης. Είμαστε από τους φορείς υποδοχής στο πλαίσιο της κινητικότητας. Μπορούν να έρθουν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες.

Περιμένουμε 100 με 150 επιθεωρητές. Δε θα σταματήσουμε τους ελέγχους για να περιμένουμε τους νέους». Και τόνισε: «Παρά τα προβλήματα, οι Υπηρεσίες πραγματοποιούν όλους τους ελέγχους που προγραμματίζονται. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό».