«Το επικίνδυνο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε ασκήσεις προετοιμασίας για το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα» υποστηρίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή και τη χθεσινή συνέντευξη του υπεύθυνου Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Δραγασάκη, αναφέρουν ότι «είναι πράγματι θετικό που ο κ. Δραγασάκης ως υπεύθυνος Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται τους “μαξιμαλισμούς των στόχων”, δηλώνει πως δεν θα αναβιώσουν την πολιτική των ελλειμμάτων και εκφράζει την αντίθεσή του με τον “κρατικό καπιταλισμό”». Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του τονίζοντας: «Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν τις απόψεις του υιοθετούν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαγωνίζονται σε υποσχέσεις, λαϊκισμό, παροχολογία, που λένε στον καθ’ ένα αυτό που θέλει να ακούσει».
Επιπλέον, οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη «επισημαίνουν» στον κ. Δραγασάκη αφενός ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου και διεκδίκησε το “πέρασμα” του χρέους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο ESM», αφετέρου ότι «ακόμη και αν οι εταίροι εδέχοντο επαναπροσδιορισμό ορισμού του πρωτογενούς ελλείμματος (ώστε να μην περιλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις) αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια από το μνημόνιο, μια και η χώρα έχει αποκοπεί από τις αγορές Κεφαλαίου. Άρα;;;»
Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι «το επικίνδυνο όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -και αυτό φαίνεται και στη συνέντευξη του κ. Δραγασάκη- επιδίδεται σε ασκήσεις προετοιμασίας για το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα». «Γιατί τι άλλο είναι τα ομόλογα ειδικού σκοπού; Αλήθεια αυτά θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι αποδέκτες τους για την αποπληρωμή φορολογικών η ασφαλιστικών υποχρεώσεων;» προσθέτουν και σημειώνουν: «Αν ναι, η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με την εισαγωγή ενός παραλλήλου νομίσματος. Αν όχι, με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν να τα αποδεχτούν σε εθελοντική βάση οι λήπτες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττει ότι θα κουρέψει το χρέος;»
Τέλος, όσον αφορά στα μέτρα για αποθάρρυνση εισαγωγών και κατευθυνόμενες δανειοδοτήσεις των τραπεζών, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «μάλλον σε μέτρα που ακολουθούσε η Ελλάδα στις δεκαετίες 1980 και 1990 παραπέμπουν παρά σε πολιτικές μιας χώρας της Ευρωζώνης».