Είναι αναγκαία τόσο η εξειδίκευση των αλλαγών όσο και η ενδεχόμενη επικαιροποίησή τους από τις αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει τα τελευταία τρία χρόνια, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και συστήνει ειδική επιτροπή το Σεπτέμβριο.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, ανάβει το «πράσινο φως» για τις ομαδικές απολύσεις, προαναγγέλλοντας νέο νόμο.
«Όχι, δε θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων» διαβεβαιώνει, και έμμεσα παραδέχεται ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «οι παράμετροι του ασφαλιστικού συστήματος είναι υπό εξέταση από τη στιγμή που η ποσοστιαία συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στο σύνολο της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης κυμαίνεται –εδώ και πολλά χρόνια- σε υψηλά επίπεδα. Παράδειγμα, φέτος από την προβλεπόμενη συνολική δαπάνη των 27 δισ. ευρώ για συντάξεις, ποσοστό μεγαλύτερο από 55% θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με το Νόμο 3863/2010 θα επέλθουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δομικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, είναι ήδη από σήμερα αναγκαίες τόσο η εξειδίκευση, και ο τρόπος εφαρμογής αυτών των αλλαγών, όσο και η ενδεχόμενη επικαιροποίησή τους υπό το πρίσμα των αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό ακριβώς θα είναι το αντικείμενο της ειδικής επιτροπής για το ασφαλιστικό που θα συγκροτήσω το Σεπτέμβριο».
Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για αποκατάσταση των αδικιών και στρεβλώσεων του συστήματος.
Την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης, υπογράφει υπουργική απόφαση με την οποία ξεκινά άμεσα πρόγραμμα για 50.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, κυρίως σε δήμους, περιφέρειες, ΚΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία και δικαστήρια.
Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων του ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε στη Real News, ότι «είναι ένα πραγματικά δύσκολο ζήτημα, ιδίως εν μέσω της γενικότερης διαδικασίας αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών. Εκείνο όμως που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι αυξάνουμε το επίπεδο της προσωρινής σύνταξης που αποδίδει το ΙΚΑ στο 90-95% της τελικής, από 80% που είναι σήμερα».