Αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων θα έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Είναι ώρα ευθύνης και πρόκληση για να πάρει το νομοσχέδιο 300 ψήφους, που θα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος, γιατί τα κόμματα στέκονται με υπευθυνότητα και όπου υπάρξουν ζητήματα θα γίνουν και νομοτεχνικές παρεμβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
«Δεν είναι δημαγωγία οι συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»
«Η στάση όλων μας στη συνταγματική αναθεώρηση, είναι αποκαλυπτική για το κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό μοντέλο που η κάθε πολιτική δύναμη επιθυμεί για τον τόπο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.
«Δεν είναι δημαγωγία οι συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως μας κατηγορεί η ΝΔ, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντικοινωνική της στάση. Είναι απόλυτης ουσίας. Αν οι προτάσεις μας γίνουν δεκτές, καμία κυβέρνηση και καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, δεν θα μπορεί να θίξει βασικά δικαιώματα των πολιτών στην εργασία και τα κοινωνικά αγαθά» είπε η Έφη Αχτσιόγλου και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την καθιέρωση στο Σύνταγμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά απορρίπτεται από τη ΝΔ.
«Προτείνουμε την καθιέρωση της υπερίσχυσης των ευνοϊκών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών. Απορρίπτεται από τη ΝΔ. Προτείνουμε την καθιέρωση του κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών-εργαζομένων. Απορρίπτεται από τη ΝΔ. Προτείνουμε να καθιερωθεί στο Σύνταγμα ότι το κράτος εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους πολίτες, μέσω καθολικών υπηρεσιών και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Απορρίπτεται από τη ΝΔ. Προτείνουμε την καθιέρωση στο Σύνταγμα ενός δημόσιου αναδιανεμητικού και ανταποδοτικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Απορρίπτεται από τη ΝΔ. Προτείνουμε να καθιερωθεί ότι τα κοινωνικά αγαθά (νερό, ενέργεια) πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Απορρίπτεται από τη ΝΔ», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Οικονόμου: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα κοινωνικά δικαιώματα διασφαλίζονται με το υπάρχον Σύνταγμα
«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την αναθεώρηση του Συντάγματος στο επίπεδο των κοινωνικών δικαιωμάτων για συνταγματική ρητορική και μόνο», ανέφερε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.
«Όλα όσα προτείνονται σε σχέση με τα κοινωνικά δικαιώματα διασφαλίζονται ήδη με το υπάρχον Σύνταγμα. Συνάγονται ερμηνευτικά από τις υπάρχουσες συνταγματικές διατυπώσεις και συμπληρώνονται ή εξειδικεύονται στο επίπεδο των διεθνών κειμένων, όπως ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, ή με πλήθος κανονισμών και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Συνταγματικές ρητορείες, δημαγωγία και συνταγματικός λαϊκισμός κινδυνεύουν να μετατρέψουν το Σύνταγμα σε κείμενο διακηρυκτικό χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, υπονομεύοντας την ίδια τη νομική του υπεροχή. Η εφαρμογή κοινωνικών δικαιωμάτων που συνιστούν παροχές με δημοσιονομικό κόστος τελούν υπό την πραγματική προϋπόθεση της δημοσιονομικής δυνατότητας και κυρίως της δημοσιονομικής αντοχής και υπόστασης της χώρας».
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο άρθρο 21, χωρίς να το ονοματίζει», είπε επίσης ο κ. Οικονόμου, «αδικεί και απαξιώνει την αξία του κοινωνικού δικαιώματος, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο και σήμερα την αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ -να θυμίσω- κατά την ψήφιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην ελληνική Βουλή το 2012, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ως παγίδα φτώχειας».
«Η προσπάθεια της συνταγματικής επιβολής του τρόπου χάραξης της κοινωνικοασφαλιστικής πολιτικής, είναι μία κλασική ιδεοληπτική και αναχρονιστική αντίληψη ελέγχου των κοινωνικών, οικονομικών και αναπτυξιακών διεργασιών», είπε επίσης ο Βασίλης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η επίκληση κοινωνικής αλληλεγγύης και η συνταγματική επιβολή αναδιανεμητικού συστήματος τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, αφάνιζε εβδομήντα χιλιάδες συντάξεις χηρείας, αποτυπώνει τον υποκριτικό και δημαγωγικό λόγο, ο οποίος προσπαθεί να περιβληθεί συνταγματικό τύπο».
Σακοράφα: Η χαμένη ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης
Το τίτλο «η χαμένη ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης», έδωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, στην σημερινή συνεδρίαση της δεύτερης θεματικής ενότητας για την αναθεώρηση.
Όπως είπε, συζητάμε διατάξεις που δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 ψήφων, πολύ σημαντικές, γιατί αφορούν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που χαρακτηρίζουν την ποιότητα ενός φιλελεύθερου και δημοκρατικού Συντάγματος.
«Οι επαναστατημένοι Έλληνες, δύο αιώνες πριν δεν δίστασαν να αναγνωρίσουν μια, εντελώς ριζοσπαστική, για όλη την Ευρώπη, γκάμα δικαιωμάτων και ελευθεριών, με την επίδραση των κοινωνικών αιτημάτων της επανάστασης, αλλά και του ελληνικού και ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Εμείς είμαστε εντελώς φοβικοί, όταν πρόκειται να εναρμονιστούμε σε σύγχρονες προοδευτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις» είπε η κ. Σακοράφα και επικεντρώθηκε στα σημεία της διεύρυνσης του φιλελεύθερου πρόσημου του Συντάγματος, για τον ατομικό χώρο όπου απαγορεύεται η παρέμβαση εξουσίας και στην «ατολμία επιβεβαίωσης του δημοκρατικού πρόσημου του Συντάγματος με την εμβάθυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αφού – όπως είπε – η πρόταση της πλειοψηφίας είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή.
Ως προς το πρώτο σημείο, η κ. Σακοράφα ανέφερε ότι η άποψη της πλειοψηφίας είναι να μην υπάρξει αλλαγή στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων και διερωτήθηκε αν αλήθεια πιστεύουμε ότι το άρθρο που υφίσταται σήμερα μας ικανοποιεί;
«Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπερψηφιστεί η αλλαγή αυτού του άρθρου, ώστε να διευρυνθεί η απόλαυση των δικαιωμάτων της ζωής, της ελευθερίας και της τιμής για όλους, με ευρύτατη συναίνεση» κατέληξε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναγνώριση και νέων κοινωνικών δικαιωμάτων που έχουν ωριμάσει πλέον στην εξελιγμένη κοινωνία που ζούμε, όπως το δικαίωμα στην ύδρευση, στην απόλαυση της ηλεκτρικής ενέργειας , και στην προστασία της πρώτης κατοικίας.