Αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο, Αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Αυστηρότητα στον έλεγχο αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία. Εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτές οι τέσσερις αρχές αναδεικνύονται στην υπουργική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που καθορίζει τη διαδικασία επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση:

– Ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο αναδεικνύεται ως βαρύνουσας σημασίας παράμετρος στην αξιολόγηση των υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργαζόμενος στο στενό και ευρύτερο δημόσιο μοριοδοτείται ανάλογα με τον τρόπο που προσελήφθη. Την ανώτατη βαθμολόγηση λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και όσοι εισήχθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

– Ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια, μοριοδοτούνται με ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.

– Επιπρόσθετη καινοτομία συνιστά η αφαίρεση, και μάλιστα με δραστικό τρόπο, μορίων σε περίπτωση εμπλοκής δημοσίου υπαλλήλου σε πειθαρχικά παραπτώματα. Επιπλέον ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι αφού η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας είναι αυξημένη.

Η διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνει από το ΑΣΕΠ, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.     

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των σημείων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σε περίπτωση ισοβαθμίας θα λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση.

Μέσα σε 15ημέρες από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης περί κατάργησης ορισμένων θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, οι διευθύνσεις Προσωπικού των φορέων θα συντάσσουν πίνακες συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή, σύμφωνα με ενιαίο λογισμικό που παρέχει για το σκοπό αυτό το ΑΣΕΠ.

Στους πίνακες θα καταγράφονται τα προσόντα όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας όπου ανήκουν οι υπό κατάργηση θέσεις του φορέα, εφόσον υπηρετούν σε υπηρεσίες ή μονάδες που αξιολογήθηκαν, ενώ θα αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ, το οποίο και αναλαμβάνει τη λειτουργική, διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή θα μοριοδοτεί τα προσόντα των υπαλλήλων και θα καταρτίζει Πίνακα Κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά φορέα, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα. Στη συνέχεια θα διαβιβάζει τα στοιχεία στο αρμόδιο Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του οικείου φορέα, το οποίο θα εκδίδει τον τελικό πίνακα.