Η αξιοποίηση του Κογκρέσου ως μοχλού ώθησης για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας που πραγματοποίησε ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, σε ελληνικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον. Πρόκειται για την πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση, «Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, Νέες Προοπτικές», που διοργανώνεται από το «Delphi Economic Forum» και την εφημερίδα «Καθημερινή».
Χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη των σχέσεων με το Κογκρέσο ως «ζωτικό στόχο», ο κ. Διαματάρης υπενθύμισε ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές που ταλάνισαν την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στη σύγχρονη ιστορία. Όπως εξήγησε, αυτές οι δυσκολίες ανέδειξαν τον ρόλο της ελληνικής διασποράς σε σταθεροποιητικό παράγοντα των διμερών σχέσεων κατά τη διάρκεια κρίσεων. Μάλιστα συνέχισε την ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στα διδάγματα που αποκόμισε η ελληνική κοινότητα από το εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων που είχε επιβάλει το Κογκρέσο στην Άγκυρα μετά την εισβολή στην Κύπρο.
«Για την κοινότητα υπήρξε μια τεράστια ανακούφιση, αλλά τη δίδαξε σημαντικά μαθήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος γενικότερα και τον ρόλο του Κογκρέσου, ειδικότερα, στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής… Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα και η Αμερική είναι όσο πιο κοντά μπορούν και πρέπει να είναι… Αλλά τα ζητήματα παραμένουν και είναι απειλητικά όπως άλλοτε. Ευτυχώς τα μαθήματα του παρελθόντος δεν έχουν ξεχαστεί», σημείωσε ο κ. Διαματάρης.
Σχετικά με το τωρινό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο υφυπουργός διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με το Κογκρέσο, οικοδομώντας παράλληλα συμμαχίες με άλλες κοινότητες που λειτουργούν ως ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Σήμερα, μια πολύ πιο πολιτικά ώριμη κοινότητα μπορεί να βασιστεί σε έναν αληθινό μακροπρόθεσμο φίλο, τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη και άλλα 130 μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας υπό την προεδρία της Κάρολιν Μαλόνεϊ και του Γκας Μπιλιράκη. Και σήμερα η κοινότητά μας συνεργάζεται στενά με την εβραϊκή κοινότητα, μια φυσική συμμαχία, μια σχέση βασισμένη σε ιδανικά και αξίες, δημιουργώντας ένα τεράστιο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα».
Παρόλα όμως αυτά, ο κ. Διαματάρης τόνισε ότι «η δουλειά δεν έχει τελειώσει» και πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού σε μια τόσο ευαίσθητη γεωπολιτικά γειτονιά. Όπως επισήμανε, «κάποιος δεν μπορεί ποτέ να χαλαρώσει όταν πρόκειται για ένα μέρος του κόσμου όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ… Και πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο για να οικοδομηθεί, αλλά μόνο λίγο διάστημα για να εκτροχιαστεί».