«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει ριζικές λύσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων, με ρεαλισμό όμως και στηριγμένη στα πραγματικά στοιχεία», διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γ, Μουλκιώτη, για την πορεία της ΛΑΡΚΟ και την ασφάλεια των εργαζομένων της.
Αναφερόμενος πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ, ενημέρωσε ότι από την πρώτη στιγμή ζήτησε να καταλογιστούν ευθύνες και αυτή την ώρα εξελίσσονται οι έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η επιχείρηση αυτή είναι μία επιχείρηση που πάσχει ποικιλοτρόπως. Δηλαδή προσπαθώ να βρω ένα σημείο το οποίο να το αναδείξω ως παράδειγμα επιτυχούς λειτουργίας αυτής της επιχείρησης και δεν μπορώ να βρω. Και επομένως, δυστυχώς, οφείλω να πω ότι και τα ατυχήματα που έχουν γίνει παρά τους ελέγχους οφείλονται και αυτά σε έναν βαθμό στην απαξίωση της εταιρείας, στην αδυναμία της να προχωρήσει μπροστά και να συντονιστεί με τους ρυθμούς της εποχής. Και θύματα τελικά, κυριολεκτικώς όμως θύματα, δυστυχώς, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Εξήγησε ότι η εταιρεία αυτή, είναι ο πρώτος οφειλέτης της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη χώρα, χρωστάει 330 εκατ. Και της έχει επιδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ αμετάκλητα να δώσει πίσω στο Δημόσιο 165 εκατ. ευρώ από παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Συνέχισε λέγοντας πως αυτή η εταιρεία είναι μία εταιρεία για την οποία υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι ρυπαίνει τον Ευβοϊκό κόλπο, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον ερωτώντα βουλευτή: “Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Δυστυχήματα, χρέη στη ΔΕΗ, παράνομες κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να επιστρέψει στο κράτος και δεν μπορεί, καταγγελίες για περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δε νομίζετε και εσείς, όλοι οι βουλευτές της περιοχής ότι πρέπει να δούμε το θέμα όπως το αντιμετωπίζουμε παντού, για όλες τις άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα;».
“Εμείς θα αγωνιστούμε για να προχωρήσουμε σε μια λύση η οποία θα είναι νομικώς βάσιμη, στέρεα, για να μην αμφισβητηθεί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες και από την άλλη πλευρά, μια λύση η οποία θα είναι ελκυστική για επενδυτές», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης καταλήγοντας την τοποθέτησή του.
Θωμάς: Αναγκαίο να εμπεδωθεί κουλτούρα ασφάλειας στη ΛΑΡΚΟ
Τη μεταλλουργική μονάδα της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να ενημερωθεί για το θανατηφόρο ατύχημα της περασμένης εβδομάδας, αλλά και την πολιτική και τις διαδικασίες ασφάλειας της εταιρείας.
Ο κ. Θωμάς επισκέφθηκε τους χώρους του εργοστασίου, συνοδεία του διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ, Σπύρου Τζίντζου και του διευθυντή του εργοστασίου της Λάρυμνας, Γιώργου Βαλωμένου, ενώ συναντήθηκε με διοικητικά στελέχη της εταιρείας, καθώς και με εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να εμπεδωθεί κουλτούρα ασφάλειας στην εταιρεία, με εντατικοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και υιοθέτηση καλών πρακτικών, όπως είναι για παράδειγμα η θέσπιση κινήτρων για τήρηση των κανόνων ασφαλείας στον χώρο εργασίας, ώστε να αποφεύγονται -στο μέτρο του εφικτού- τα ατυχήματα.
Απαντώντας σε ερωτήματα εργαζομένων για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ -με δεδομένη την δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας- ο κ. Θωμάς τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του υψηλής ποιότητας προϊόντος που παράγει η ΛΑΡΚΟ -που είναι μάλιστα αναγνωρισμένη διεθνώς- και του ανθρωπίνου δυναμικού της, με μέριμνα για την τοπική κοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η όποια λύση πρέπει να είναι ρεαλιστική.
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι διαχρονικά το Δημόσιο -ως βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ- δεν διαχειρίστηκε με τον βέλτιστο τρόπο την εταιρεία. «Είναι προφανές ότι η εταιρεία χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για να ανταπεξέλθει στις περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προκλήσεις του κλάδου. Όποια μελλοντική λύση επιλεγεί θα πρέπει να εξασφαλίζει τις επενδύσεις αυτές και την αναπτυξιακή προοπτική της», κατέληξε.