Την Ενιαία Βάση Ακίνητης Περιουσίας «ΕΣΤΙΑ», παρουσίασαν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.
Στην Ενιαία Βάση, η οποία θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 3144/2013, είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους και περιλαμβάνει πλήρη και λεπτομερειακά στοιχεία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της Πρόνοιας. Η καταγραφή αφορά τόσο για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι φορείς όσο και εκείνα που μισθώνουν.
«Η “ΕΣΤΙΑ” αποτελεί μια στρατηγική απάντηση της πολιτείας στις προκλήσεις της εποχής» τόνισε υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι αποτελεί σαφές μήνυμα προς την κοινωνία, ότι «η εποχή που η ημιτελής και πρόχειρη αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας μπορούσε να γίνει ανεκτή. Πρέπει όλοι να σταθούμε με περισσότερο σεβασμό απέναντι στη δημόσια περιουσία, η δημιουργία της οποίας οφείλεται στη διαχρονική συνεισφορά και τις θυσίες του ελληνικού λαού».
Στη νέα βάση δεδομένων, εκτός από την προβολή των ακινήτων υπάρχει στατιστική επεξεργασία για το βαθμό αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, όπως π.χ. το ποσοστό μισθώματος επί της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου, η τιμή εκμίσθωσης ή μίσθωσης ανά τ.μ. κάθε ακινήτου, το ποσοστό των συνολικών εσόδων επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας κάθε φορέα κ.λπ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «με αυτό τον τρόπο, εξυπηρετείται αποτελεσματικά η ανάγκη για διαφάνεια ο διττός στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου, δηλαδή η μεγιστοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων και η ελαχιστοποίηση του κόστους ενοικίασης ακινήτων από ιδιώτες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Βάσης, που δημιουργήθηκε από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε το 63% του συνόλου της αντικειμενικής αξίας ανήκει στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ).Το ΙΚΑ διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ιδιόκτητων ακινήτων (202 ακίνητα) που αντιστοιχούν στο 40,1% του συνόλου των ακινήτων των φορέων και η αντικειμενική τους αξία ανέρχεται στο 46,9% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ακολουθεί ο ΟΑΕΕ με 81 ακίνητα και το ΕΤΑΑ με 73 ακίνητα. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτιρίων που ανήκουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται στα 1.288.390.434,39 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των οικοπέδων στα 140.955.786,76 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων βρίσκονται στην Αττική (278 ακίνητα) με την αξία τους να ξεπερνά το 71% της συνολικής αντικειμενικής αξία των ακινήτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο νομός Θεσσαλονίκης με 56 ακίνητα τα οποία καταλαμβάνουν το 17% της αντικειμενικής αξίας του συνόλου των ακινήτων.
Για την κάλυψη των αναγκών τους οι ΦΚΑ ενοικιάζουν 413 ακίνητα και καταβάλλουν μηνιαία 1.235.981,65 ευρώ. Το ΙΚΑ μισθώνει το μεγαλύτερο μέρος ακινήτων που υπολογίζεται στα 230 με μέσο κόστος 5,45 ευρώ ανά τμ. Ακολουθούν ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ με 48 ακίνητα ο καθένας.
Από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στην «ΕΣΤΙΑ», προκύπτουν 3 κατηγορίες ακινήτων ιδιοκτησίας των ΦΚΑ. Τα ακίνητα που οι ΦΚΑ χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, τα ακίνητα που εκμισθώνουν και τα ακίνητα που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Από το σύνολο των ιδιόκτητων ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το 68% αφορά σε ιδιόχρηση, το 18% είναι προς αξιοποίηση ενώ το 14% εκμισθώνεται.
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που προκύπτει ότι οι περισσότεροι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, νοικιάζουν τα δικά τους κτήρια σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που εισπράττουν ως εκμισθωτές.
Σήμερα, 92 ακίνητα (κτίρια και οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας 155.308.619.2 ευρώ είναι προς αξιοποίηση.
Σχολιάζοντας τέλος τις χθεσινές αναφορές του υπουργού Εργασίας σε τηλεοπτικό σταθμό για την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να καταστεί βιώσιμο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας, διαβεβαιώνουν, ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, ενώ παραπέμπουν στις προβλέψεις που έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 3863/10, (νόμος Λοβέρδου), όπου προβλέπεται μεταξύ των άλλων αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους.