«Κυνική αποδοχή της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό», χαρακτήρισε μέσω ραδιοφωνικής του τοποθέτησης, τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα σχέδιο «που δεν θα δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις, θα απομονώνει τις ακραίες φωνές και θα βασίζεται στην αποτελεσματικότητα και την ανθρωπιά». Άσκησε κριτική για «σπασμωδικές ενέργειες και επικοινωνιακή διαχείριση» και πρόσθεσε ότι στελέχη της κυβέρνησης «επικροτούν τη μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αρθρώσει κουβέντα για να καταδικάσει τα ακραία, ρατσιστικά στοιχεία».
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι το κόμμα του διαχειρίστηκε το 2015 πολλαπλάσιες ροές, καθώς έφταναν στη χώρα 850.000 άνθρωποι, ενώ σήμερα ο αριθμός είναι στις 55.000» και πως «εκ μέρους όλης της Ευρώπης, διαχειριστήκαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά». Επιπλέον άσκησε κριτική στον νόμο για το άσυλο, που «τυγχάνει ευρύτατης διεθνούς κριτικής και αποδοκιμασίας».
Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, παρέπεμψε στην σημερινή επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Αναθεωρητικής Επιτροπής, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει στη συγκάλυψή του», και επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της Βουλής για τη στάση του.
«Η ΝΔ πρέπει να πάψει να επιδιώκει τη φίμωση των μελών της προανακριτικής. Η εξέταση των μαρτύρων οφείλει να διενεργηθεί, τηρουμένης της κοινοβουλευτικής τάξης και της νομιμότητας, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός τι έχει συμβεί», προσέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, επισήμανε ότι «μετά λύπης και οργής τον είδαμε να ταυτίζει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπόδικο Ηλία Κασιδιάρη της ΧΑ. Ντροπή και μόνο ντροπή. Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ζοριστεί πολύ μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη Novartis και το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης».