Σε πρώτη προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση σε μια προσπάθεια το κυβερνητικό επιτελείο να είναι έτοιμο να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα από την πρόοδο της μεταρρύθμισης κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικα, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τα τέλη Αυγούστου, με αρχές Σεπτεμβρίου.
Για αυτό το σκοπό συγκαλείται στις 10 σήμερα το πρωί το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με την παρουσία για πρώτη φορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, καθώς και η αξιολόγηση δομών και προσωπικού αλλά και τα οργανογράμματα των υπουργείων.
Το συντονισμό της συζήτησης θα έχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης ενώ στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ακόμα οι υπουργοί Εσωτερικών Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας και Εθνικής Άμυνας.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση – ύστερα από την ένταξη 4.200 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας έως τα τέλη Ιουλίου – να θέσει σε κινητικότητα άλλους 8.300 υπαλλήλους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλους 14.500 δημοσίους υπαλλήλους έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς προκειμένου να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με την τρόικα εντός των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και να «τρέξουν» τις διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού τους.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ.Βενιζέλος αναμένεται να επισημάνει πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά άλλα οριζόντια μέτρα, αντίστοιχα με αυτά που ελήφθησαν για τους δημοτικούς αστυνόμους και τους σχολικούς φύλακες τη στιγμή που ο υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ.Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι για την επίτευξη των στόχων θα πρέπει να συνδράμουν και τα υπόλοιπα υπουργεία.
Σε αυτό το πλαίσιο και ύστερα από τα «βάρη» που σήκωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με την ένταξη στην κινητικότητα των δημοτικών αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων, το υπουργείο Παιδείας είναι εκείνο που καλείται να συνεισφέρει στο νέο κύμα διαθεσιμότητας.