«Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε στο «ΒΗΜΑ Fm» Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης μιλώντας για τη διάταξη που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Για το νομοσχέδιο που αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «κάναμε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και αυτό που καταθέτουμε στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συνεννόησης αυτής.
Η αρχική μας πρόταση ήταν επτά Κυριακές ανοιχτά όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, και όλες τις Κυριακές (52) ανοιχτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. σε προαιρετική βάση. Αυτό τροποποιήθηκε μετά τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ.
Το πρώτο σκέλος ισχύει και για το δεύτερο λέμε ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων και οι αντιπεριφερειάρχες έχουν το δικαίωμα να ορίσουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο χώρο ευθύνης τους και αν περάσει άπρακτο το δίμηνο, θα είναι ανοιχτά 52 Κυριακές».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις των εμπόρων και εργαζομένων ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «είναι σε προαιρετική βάση. Αν δεν θέλουν να το κάνουν, θα μείνουν κλειστά τα καταστήματα. Δεν μπορεί, όμως, να μην υπάρχει δουλειά και ταυτόχρονα να μην θέλουν να ανοίξουν…
Όπως είναι τώρα το νομοσχέδιο -διότι η Βουλή μπορεί να αποφασίσει αλλιώς- είναι επτά Κυριακές ανοιχτά τα πολυκαταστήματα, mall κτλ. και τις υπόλοιπες μόνον τα μικρά. Και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τις φωνές. Να φωνάζουν τα μεγάλα, να το καταλάβω. Αλλά οι μικροί…
Γιατί δεν είναι πρόβλημα να δουλεύει κάποιος Σάββατο απόγευμα και είναι να δουλεύει την Κυριακή; Υπάρχει εργατικό δίκαιο και κανόνες.
Για την ακρίβεια στην αγορά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «όταν έχουμε ανεργία 27%,και 50% να πέσουν οι τιμές και 60 και 70%, ο άνεργος που έβγαζε 1.000 ευρώ και τώρα βγάζει μηδέν, δεν μπορεί να ψωνίσει.
Η ακρίβεια έχει να κάνει πάντα και με την αίσθηση που έχουμε γι’ αυτό και με το εισόδημά μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, είχαμε το 2011 το 95% του μέσου όρου των τιμών της Ε.Ε. Το 2012 έγινε 90% και φέτος θα γίνει 85%.
Υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Πού φαίνεται; Όλοι λέτε – και σωστά – ότι έχουν καταρρεύσει τα ακίνητα. Συνακόλουθα με τα ακίνητα, έχουν πέσει και τα νοίκια. Έχουν πέσει τα σχολικά, τα φροντιστήρια, οι τιμές στον τουρισμό – και γι’ αυτό έχουμε περισσότερους τουρίστες, αύξηση 20%, και ψωνίζουν κιόλας.
Στα τρόφιμα, και εκεί έχουμε μια αποκλιμάκωση, αλλά πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα, διότι η ζήτηση πέφτει τελευταία, επειδή είναι είδη πρώτης ανάγκης. Άλλωστε, έχουμε και το μικρότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε.
Υπάρχουν ζητήματα να αντιμετωπίσουμε όμως και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Το νομοσχέδιο αυτό έχει και ρυθμίσεις για τα καύσιμα, τις λαϊκές αγορές κτλ.
Προηγουμένως, είχαμε ρυθμίσει ζητήματα με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και έπεσαν οι τιμές των διδάκτρων. Ρυθμίσαμε το βρεφικό γάλα, επιτρέποντας να πωλείται και στα σούπερ μάρκετ και η τιμή του έπεσε κατά 20%.
Η προσπάθειά μας είναι σε 2-3 μήνες να νομοθετήσουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Να κάνουμε ένα οριζόντιο νομοθέτημα, που να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα.
Εμπόδια εισόδου στην αγορά ή προσπάθεια να ενισχυθεί μια συγκεκριμένη οικονομική ομάδα και ζημιώνοντας τους πολίτες. Όταν τελειώσει η μελέτη του ΟΟΣΑ, θα έρθει αυτό το νομοθέτημα που θα αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα.
Για το αν θα μειωθεί η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης ο υπουργός τόνισε ότι «δεν είμαι αρμόδιος για τους φόρους. Είναι το υπουργείο Οικονομικών».
Για την αγορά καυσίμων ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «με το νομοσχέδιο που φέρνουμε, λέμε ότι το πρόστιμο για μια πειραγμένη αντλία θα είναι 30.000 και το κατάστημα θα κλείνει.
Δεν θα μπορεί να το ξανανοίξει η γυναίκα του ή κάποιος άλλος. Βάζουμε και τα «μυστικά αυτοκίνητα», τα οποία θα πηγαίνουν τάχα να βάζουν βενζίνη, αλλά θα έχουν μηχανήματα να βρίσκουν εάν θα είναι πειραγμένη η βενζίνη και μετά θα κλείνουν τα καταστήματα αυτά».