«Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θέτουν τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη. Ο αγώνας παραμένει ανηφορικός και, στο μέτρο που δεν επηρεάζεται η κοινωνική συνοχή, δεν έχουμε περιθώρια για χαλάρωση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον χαιρετισμό του, κλείνοντας τις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλήνων και Πολωνών επιχειρηματιών στη Βαρσοβία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τις επιχειρηματικές προσπάθειες που καταβάλλονται κι από τις δύο χώρες και τόνισε ότι «στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις συναντήσεις των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος και της Πολωνίας».
Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, μετά την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ, ακολουθούν σημαντική ανοδική πορεία, είπε ο κ. Παπούλιας, καθώς το 2012 ο όγκος του διμερούς εμπορίου έφθασε τα 627 εκατ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να κυμαίνονται σε 274 εκατ. και τις πολωνικές σε 353 εκατ. ευρώ. «Η πορεία των εμπορικών σχέσεων είναι θετική. Όμως μπορούν – και πρέπει -να γίνουν περισσότερα. Τα σχετικά περιθώρια είναι μεγάλα», είπε.
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος στο σχεδιασμό της Via Carpatia, του μεγάλου αυτού ευρωπαϊκού δρόμου μεταφορών και κυκλοφορίας προσώπων, που συμφωνήθηκε πριν τρία χρόνια. Η Via Carpatia, θα συνδέει την Βαλτική με την Μεσόγειο, καταλήγοντας στην Θεσσαλονίκη, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Υποστηρίζουμε την δημιουργία του μεγαλόπνοου αυτού έργου, που διατρέχει τις ανατολικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από βορρά προ νότο, μέσα, κατά μέγα μέρος, από πολωνικό έδαφος, και θα φέρει ακόμα εγγύτερα την Πολωνία με την Ελλάδα».
Πριν μεταβεί στο επιχειρηματικό φόρουμ ο κ. Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Τιμώ ευλαβικά τη μνήμη των ηρωικών πεσόντων του πολωνικού λαού , ιδιαίτερα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Νωρίτερα στις κοινές δηλώσεις με τον Κάρολο Παπούλια, ο Πολωνός ομόλογός του Μπράνισλαβ Κομορόφσκι επεσήμανε την καλή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πολωνία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του, καθώς, όπως είπε, «έχουμε την ελπίδα ότι αναλαμβάνοντας κοινές προσπάθειες, θα καταφέρουμε να επιτύχουμε και να επαναφέρουμε την σταθερότητα και την σταθεροποίηση στη χώρα».
Ο κ. Κομορόφσκι τόνισε ότι με τον κ. Παπούλια συζήτησαν και για τις Πολωνικές εμπειρίες για την έξοδο από την κρίση. «Εκείνη την εποχή η Πολωνία έπρεπε από μόνη της να λύσει τα προβλήματα, χωρίς κάποια άλλη συμπαράσταση. Τώρα και οι δύο χώρες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση κονδυλίων στα πλαίσια της πολυετούς Ευρωπαϊκής προοπτικής. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε παρά πολύ θετικές αποφάσεις στα πλαίσια του Ταμείου Συνοχής. Είμαι πεπεισμένος ότι ένας από τους τρόπους εξόδου από την κρίση, αποτελεί η σύσφιξη των αμοιβαίων σχέσεων».
Παρουσία των δυο προέδρων υπογράφηκε Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς του Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Επιστήμης, Αθλητισμού, Νεολαίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας που συνοδεύει τον κ. Παπούλια, μαζί με τους κ. κ. Κωστή Χατζηδάκη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.