Την ανάγκη λήψης μέτρων όχι μόνον οικονομικού εκσυγχρονισμού, αλλά και βελτίωσης του περιβάλλοντος και των κοινωνικών επενδύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Ένωσης των γαλλόφωνων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών (UCESIF). Όπως ανέφερε ο κ. Κούρκουλας «η κρίση που βιώνουμε, η οποία ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική, αλλά πολύ γρήγορα, δυστυχώς, μετατράπηκε και σε κοινωνική, δημιουργεί νέες προκλήσεις για τις ΟΚΕ».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ελληνικής ΟΚΕ Γιάννη Πολυζωγόπουλο, ο κ. Κούρκουλας τον συνεχάρη για την καθοριστική συμβολή του στη διοργάνωση της Ολομέλειας της Ένωσης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και τόνισε ότι αποτελεί αναμφίβολα μια εξαιρετική ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε έναν εκτενή διάλογο, ως προς το πλέον επίκαιρο ερώτημα της εποχής μας: την οικονομική και κοινωνική κρίση και τις επιπτώσεις της στο έργο των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών (ΟΚΕ).

Αναφερόμενος στην επικείμενη ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις και τα στοιχήματα της αποστολής της ως κράτος-μέλος που θα προεδρεύει στις εργασίες των ευρωπαϊκών θεσμών και προσέθεσε: «Όμως για εμάς η συμμετοχή της κοινωνίας στη δημιουργία ενός νέου κόσμου είναι καθοριστική. Για αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εποικοδομητική και ολοκληρωμένη άποψη των ΟΚΕ. Για αυτό είναι σημαντικό οι ΟΚΕ να παράξουν ένα σημαντικό συμβουλευτικό έργο προς τις κυβερνήσεις των κρατών και την ΕΕ, προωθώντας τις σύγχρονες ανάγκες της εθνικής και της διεθνούς κοινότητας».