«Αυτό που λέγαμε ρητορικά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας αποδείχτηκε στην πράξη με τον πιο καθαρό και προφανή τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως ο πυλώνας της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με τη συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλα τρία χρόνια», ότι «δεν θα γίνει κανένα παιχνίδι πρόωρων εκλογών, ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ» και τόνισε πως «αυτό είναι δέσμευση» και ότι «δεν υπάρχουν εκατέρωθεν απειλές».

Επιπλέον τόνισε πως το Κίνημα συνεργάζεται με τη ΝΔ, «τον παραδοσιακό πολιτικό αντίπαλό μας», «για λόγους εθνικής ανάγκης και ευθύνης». «Απαντώντας» ουσιαστικά στις σχετικές αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου «κορυφαία προσωπικότητα», υπενθύμισε ότι είχε «σταθεί αυτόκλητα δίπλα του το 1989, όταν τον εγκατέλειπαν πολλοί» και πως η δεκαετία του ’80 ήταν τομή στην περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «διατηρούμε στο ακέραιο την πολιτική και αξιακή ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ» και σημείωσε πως «δεν περιμένουμε πιστοποιητικά ιστορικών φρονημάτων ή δημοκρατικής κοινωνικής επιτυχίας από κανέναν κύριο Βορίδη, από κανέναν κύριο Πολύδωρα, από κανένα». «Αυτά τα έχει δώσει ο λαός, η μνήμη, η ιστορία», πρόσθεσε και ανέφερε: «Και τους ευχαριστούμε γιατί αποδεικνύουν αυτό που λέμε, ότι συνεργαζόμαστε έντιμα για λόγους εθνικής ανάγκης, σε συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά έχουμε φυσικά διαφορές και να η απόδειξη».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία «δεν θα είναι ρητορικό κείμενο, ένα κείμενο αρχών, αλλά ένας χάρτης συγκεκριμένων επιλογών επί του πρακτέου». Η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία, συνέχισε, εξειδικεύεται ανά δράση, ανά νομοσχέδιο και ανά πρωτοβουλία. Είπε ακόμη ότι το πολιτικό πλαίσιο αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του ίδιου και του πρωθυπουργού μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι βασικό στοιχείο της νέας συμφωνίας είναι το «όχι νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και διογκώνουν την ανεργία».

Επιπλέον, είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη για γενναίες μεταρρυθμιστικές αλλαγές, που θα αφορούν και στο Σύνταγμα, μεταρρυθμίσεις που έχουν προοδευτικό πρόσημο. Διότι, όπως είπε, ο λαός μας θέλει αλλαγές στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση στη λειτουργία της αγοράς χωρίς αγκυλώσεις, επενδύσεις για απασχόληση, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι η έμφαση στην κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το δόγμα είναι ότι δεν αιφνιδιάζουμε αλλά και δεν αιφνιδιαζόμαστε». Επιπλέον, τόνισε ότι παρόλο που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συγκροτούν την κυβέρνηση, «είναι κοινή μας επιδίωξη να συγκροτείται σε κάθε περίπτωση μέσα στη Βουλή το μέγιστο δυνατό εύρος κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι θέλει να γίνει πράξη και αν είναι δυνατόν χωρίς εξαιρέσεις αυτό που έχει δηλώσει η ΔΗΜΑΡ σε σχέση με την ετοιμότητά της να υπερψηφίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Επεσήμανε ακόμα ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ήταν για το ΠΑΣΟΚ μια επιδίωξη, το οποίο ήθελε να διαφυλάξει το εύρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον τρικομματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης, ωστόσο είπε ότι η ΔΗΜΑΡ στάθμισε διαφορετικά τα πράγματα απ’ ό,τι το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στα μέλη της ΚΟ ότι η ψήφος τους διασφαλίζει τη σταθερότητα και πως το Κίνημα «δεν κερδίζει τίποτα κρατώντας αποστάσεις ή γκρινιάζοντας», αλλά «κερδίζει όταν υπάρχουν αποτελέσματα για την οικονομία, τους ανέργους, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους». Ακόμη τόνισε ότι «η χώρα μας δεν έχει περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια και η παράταξή μας δεν έχει περιθώρια για επιδείξεις ιδιαίτερου ρόλου ή δήθεν ιδιαίτερης ευαισθησίας» και πως η ΚΟ απέδειξε ότι είναι ενωμένη και είναι και όλα τα μέλη της έχουν υψηλή και ίση αίσθηση ευθύνης για την πατρίδα και την παράταξη». Είπε ακόμη ότι κανένας δεν μπορεί να παίξει με την πορεία και την υπόσταση της χώρας και πως αυτό αφορά πρωτίστως «τους εταίρους μας αλλά και κάθε δημόσιο πρόσωπο στην Ελλάδα». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο ιστορικά, εθνικά και ηθικά για να κάνει μικρότητες και πολύ μικρό τώρα κοινοβουλευτικά για να κρύβει αυτές τις μικρότητες, όπως κρύβονταν αυτές άλλοτε στους κόλπους των μεγάλων αυτοδύναμων κυβερνήσεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνο κάθε είδους φλερτ με τη Χρυσή Αυγή». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε κάποια μικρά και αφελή εσωκομματικά παιχνίδια στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς», όπου «υπάρχουν και εκεί κάποιοι που θέλουν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα σε βάρος και της χώρας αλλά και της ίδιας της συντηρητικής παράταξης». Πρόσθεσε δε ότι αντίστοιχα παιχνίδια υπάρχουν και στο χώρο «μιας ανεύθυνης δήθεν ριζοσπαστικής αριστεράς».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι ομόφωνες επιλογές της ΚΟ και του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ να ταχθεί κατά του «μαύρου» στις οθόνες, υπέρ μιας μεταβατικής λύσης ευρύτερα αποδεκτής και να διαφυλάξει την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα», αποτιμώνται θετικά από την κοινωνία και «φάνηκε ότι υπήρξε ανακούφιση».

Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «νόθα και επικίνδυνη διαίρεση» των μνημονιακών-αντιμνημονιακών και έκανε λόγο για «στρατηγικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό» να επαναλαμβάνει «μονότονα» τους ίδιους «αφορισμούς», κάτι που «δεν βοηθά ούτε την πορεία της χώρας ούτε τους πολίτες». Πρόσθεσε δε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά «βαριά ασέβεια απέναντι στις μεγάλες θυσίες και αγωνίες του λαού».

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι η φετινή επέτειος της 3η του Σεπτέμβρη θα εορταστεί με ένα διήμερο πολιτικό-επιστημονικό συνέδριο που θα αποτιμήσει την 40χρονη πορεία του κόμματος και παράλληλα της χώρας. «Η αλήθεια έχει μια δυναμική που κανείς δεν μπορεί να ανακόψει», είπε και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κρίση έχει επιτρέψει στους πιο χυδαίους εκπροσώπους της αυταρχικής σκέψης να νουθετούν τη δημοκρατία», ενώ χαρακτήρισε τους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου θεμελιωτές της εθνικής στρατηγικής. Ακόμα προανήγγειλε ότι στο συνέδριο θα συζητηθούν και οι περίοδοι 2007-2009, η περίοδος από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Ιούνιο 2011 και η περίοδος από τότε έως και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Όσον αφορά στη λειτουργία της Κ.Ο. και τις απαραίτητες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν λόγω του ανασχηματισμού, νέος γραμματέας της ΚΟ αναδείχθηκε ομόφωνα ο Παναγιώτης Ρήγας, ενώ το τριμελές προεδρείο συμπληρώνουν οι Χρήστος Γκόκας και Δημήτρης Σαλτούρος. Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μετά από πρόταση του κ. Βενιζέλου ορίστηκε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ ομόφωνα πέρασε η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Δριβελέγκας να είναι υποψήφιος για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός θα παραμείνει πρόεδρος της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.