«Από μιας ώρας παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου δεν δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις και παρατηρήσεις». Αυτό δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με όσα ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Η συζήτηση έγινε προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ενοχή του για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος, παράβασης καθήκοντος και ψευδούς κατάθεσης.
«Ήταν μάλλον απογοητευτική η εικόνα, την οποία είδαμε. Είδαμε έναν άνθρωπο που στρεφόταν κατά εκείνων, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τη θέση στην οποία βρίσκεται και με κάποιες κουτσομπόλικου χαρακτήρα αναφορές για κάποιες σχέσεις στο παρελθόν, με υπαινιγμούς, χωρίς να απαντά γιατί βρέθηκε σε αυτή τη θέση, γιατί άραγε κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί που τώρα τον κατηγορούν -τους οποίους επαινούσε πριν από χρόνια- τώρα ξαφνικά στρέφονται εναντίον του. Τι είναι, κάποια συνωμοσία; Είχαν κάτι να κερδίσουν;», διερωτήθηκε η κ. Βόζεμπεργκ.
Δήλωσε, επίσης, εντυπωσιασμένη από την «παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, η οποία ήταν μια απόλυτη ταύτιση με τον κ. Παπαγγελόπουλο -ήταν επιλογή του, θα κριθεί γι’ αυτό- καθώς ίσως δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς, δεν μπορούσε να εμφανίσει εαυτόν αφελή».
Κληθείσα να σχολιάσει την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό για δειλία, σχετικά με την επιλογή να προταθεί σε παραπομπή στην προανακριτική μόνο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά όχι και ο ίδιος, η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε:
«Το ζήτησε για να ηρωποιηθεί. Ακριβώς σε αυτή την παγίδα δεν έπεσε η ΝΔ. Γιατί όταν δεν έχεις σοβαρά στοιχεία γνώσης και δόλου για κάποιον που διατέλεσε πρωθυπουργός της χώρας, δεν τον κατηγορείς […]. Ο κ. Τσίπρας είχε δεχθεί πυρά από ανθρώπους, οι οποίοι ξαφνικά είδαν τις ζωές τους να κρέμονται στα περίπτερα, ως άνθρωποι που είναι διεφθαρμένοι» ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για κορυφαίες προσωπικότητες του δημόσιου βίου, δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον κεντρικό τραπεζίτη, τον Επίτροπο της χώρας, κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι αμυνόμενοι θεώρησαν -και η λογική το λέει- ότι αυτή η σκευωρία -και εγώ το πιστεύω- που αφορά την κατασκευή των μαρτύρων, αφού ήδη ο ένας μετά τον άλλον παραδέχονται ότι δέχτηκαν πιέσεις, ήταν εις γνώσιν και του πρώην πρωθυπουργού. Αυτό πίστευαν, αυτό είπαν. Άλλο, όμως, τι πιστεύει κανείς και σε τι σε οδηγεί η λογική να κάνεις ως συνειρμούς και άλλο να έχεις σοβαρές αποδείξεις περί του δόλου, ούτως ώστε να τον οδηγήσεις με την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Αυτό η ΝΔ δε θα το έκανε ποτέ και δεν το έκανε. Είναι αυτό που εκείνοι (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) προσπάθησαν να κάνουν και τώρα πια γυρίζει εναντίον τους».
Αναφορικά με τις προσδοκίες των πολιτών από την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «ο κόσμος έχει την ανάγκη να πιστεύει στη Δικαιοσύνη, στον φυσικό του δικαστή, γιατί είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη» και «οι πολίτες περιμένουν να μάθουν την αλήθεια, θέλουν να δουν, γιατί οργανώθηκε και στήθηκε αυτό το πράγμα, γιατί ξαφνικά βρέθηκαν κορυφαίες προσωπικότητες να λοιδορούνται, να θεωρούνται δυνάμει καταχραστές του δημοσίου χρήματος και τη μία μετά την άλλη να μπαίνουν οι υποθέσεις στο αρχείο, διότι δεν υπήρχαν αποδείξεις».
Ερωτηθείσα για την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες που εξετάζονται αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφυγικών ροών, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε:
«Η Ευρώπη απέτυχε, πρώτον στο να αναθεωρήσει το Δουβλίνο, ώστε να υπάρχει μια ισοκατανομή στα κράτη- μέλη των προσφύγων και των απελπισμένων ανθρώπων. Απέτυχε, διότι στο Συμβούλιο που απαιτείται ομοφωνία, οι χώρες που έχουν κλειστά τα σύνορά τους αντιδρούν. Απέτυχε μέχρι στιγμής να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε αυτές τις χώρες, ούτως ώστε να εναρμονιστούν με τις κοινές μας αποφάσεις –θα το κάνει όμως αυτό, έχει πλέον πάρει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, απέτυχε να διαχειριστεί τις ροές, δηλαδή ουσιαστικά να επιβάλει στον Πρόεδρο Ερντογάν να τηρήσει τις αποφάσεις του ,που απορρέουν από τη συμφωνία. Προχθές, στην ακρόαση ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στην εποπτεία του και αυτό το ζήτημα συνομολόγησε ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα επανεξεταστεί. Οι βελτιώσεις που προτείνουμε -και προτείνω προσωπικά εδώ και τρία χρόνια- πρέπει επιτέλους να γίνουν, αν μη τι άλλο να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε επιστροφές αυτών, οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες και από την ενδοχώρα, όχι μόνο από τα νησιά».