Τη δέσμευση ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ως τα τέλη Αυγούστου ανέλαβε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Υποστήριξε, επίσης, ότι στον νέο φορέα θα προσληφθούν περίπου 1.200 άτομα.

«Στην ΕΡΤ υπάρχουν ικανοί και άξιοι δημοσιογράφοι. Δεν δούλευαν και οι 677 δημοσιογράφοι, αλλά κάποιοι δούλευαν σαν σκυλιά. Δυστυχώς δούλευε ένα κλάσμα του συνόλου. Αυτοί που έχουν παρουσία και αναγνωρισμένες εργατοώρες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα έχουν μοριοδότηση», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Όπως είπε, τα στελέχη θα προσληφθούν με διαδικασίες αδιάβλητες και διαφανέστατες, εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

«Οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν κανονικά», υπογράμμισε. «Η επαναπρόσληψη θα είναι σε ένα νέο φορέα, θα είναι εξ αρχής και θα είναι με εργασιακές σχέσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει δημοσιογράφος-δημόσιος υπάλληλος».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης. «Το νομοσχέδιο ήταν στα χέρια τους από την Κυριακή, αν δεν κάνω λάθος, όπως και η υπουργική απόφαση. Και είχαν ενημερωθεί οι αρχηγοί πολύ νωρίτερα. Δεν σχολιάζω για τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά πιστεύω ότι εξετάζοντας προσεκτικά το σχέδιο νόμου για το νέο φορέα δεν θα υπάρξει αντίρρηση από κανέναν, διότι συμφωνούν στην ανάγκη των αλλαγών στην ΕΡΤ. Διαφωνούν με το κλείσιμο βέβαια, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Πιστεύω ότι θα το κανονίσουμε στο τέλος. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάτι που συμφωνούν στο τέλος», είπε ο κ. Κεδίκογλου.

Είπε ακόμη ότι επί ένα χρόνο προσπάθησε να βρει τρόπους για να εξυγιανθεί η δημόσια τηλεόραση και πως παρόλα αυτά δεν μπορούσε να γίνει καμία αλλαγή.

Ερωτηθείς σχετικά με της προθέσεις της αστυνομίας, δεδομένου ότι εντός του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ παραμένουν εργαζόμενοι, ο κ. Κεδίκολγου τόνισε: «Πρέπει να διαφυλαχθεί η περιουσία της ΕΡΤ και το αρχείο της, γι’ αυτό έχουμε τον νου μας».

Όπως είπε, «η περιουσία της ΕΡΤ είναι περιουσία του ελληνικού λαού, γι’ αυτό έχουμε τον νου μας, δε θα το αφήσουμε χύμα στο κύμα».

Ερωτηθείς τέλος εάν θα παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, όπως του ζητήθηκε από την ΕΣΗΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Είναι πολύ δημοκρατική πρακτική, τι να σας πω».

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ