«Τομή» στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση της, θεωρεί το ΠΑΣΟΚ το εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που «πυροδότησε έντονες αντιδράσεις» και παράλληλα τονίζει ότι αντιμετωπίζει με «απόλυτη ψυχραιμία συντονισμένα σχόλια και διαρροές σε σχέση με την κυβέρνηση και τη σταθερότητά της», σημειώνοντας ότι το κόμμα εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα και ότι αγωνίζεται για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, που, όμως, «πρέπει να ταυτίζεται με ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ευρύτατης εθνικής αποδοχής».

Ειδικότερα, σε σημείωμά του για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή το ζήτημα του εσωτερικού εγγράφου του ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι το πρώτο ζήτημα είναι «να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Ως προς αυτό τονίζει ότι δύο είναι τα ανοικτά κομβικά ζητήματα: Αφενός, η συμφωνία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία και, αφετέρου, η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο τώρα που η Ελλάδα περνάει στη φάση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από τις αντιδράσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ αλλά και της Γερμανίας όσον αφορά στις αναδρομικές αξιολογήσεις του ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «διαφαίνεται πόσο δύσκολος ήταν και είναι πάντα ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη που κυριαρχείται από πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά νεοφιλελεύθερες απόψεις». Επιπλέον, ότι αυτό δείχνει και πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην προσπάθεια συγκρότησης μίας προοδευτικής εναλλακτικής στρατηγικής για το μέλλον της Ευρώπης.

Παράλληλα, όμως, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι το έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει «και τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ελλάδα, ήδη από το 2008, εκτιμώντας σωστά και τα εσωτερικά δημοσιονομικά δεδομένα και τους διεθνείς συσχετισμούς».

Αναφορικά με θέματα που άπτονται της κυβερνητικής λειτουργίας, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «με απόλυτη ψυχραιμία αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ συντονισμένα σχόλια και διαρροές σε σχέση με την κυβέρνηση και τη σταθερότητά της», επισημαίνοντας ότι το Κίνημα «κινείται με καθαρό και ευθύ τρόπο, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου του, που καλό είναι να τις θυμηθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική του».

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζεται ότι «το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα και αγωνίζεται για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής». Ωστόσο σημειώνει ότι «αυτή η κυβερνητική πολιτική πρέπει να ταυτίζεται με ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ευρύτατης εθνικής αποδοχής» και θεωρεί ότι δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας και συντονισμένα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τη θέση του για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και την εφαρμογή απλών κανόνων λειτουργίας της Βουλής και της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι αν είχε ήδη γίνει, θα είχαν προληφθεί «τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα».

«Αυτό, όμως, είναι εφικτό και τώρα, μέσα από το αμοιβαίο σεβασμό του ιστορικού και πολιτικού ρόλου των κυβερνητικών εταίρων μίας τρικομματικής κυβέρνησης που κανείς δεν μπορεί να εκλαμβάνει ως μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση παλαιού τύπου», τονίζεται.

«Από την άποψη αυτή», υπογραμμίζεται στο σημείωμα, «το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει σημασία σε παραπολιτικές και αφελείς προσεγγίσεις, αλλά προωθεί σταθερά τις προτεραιότητες που έχει αναδείξει».

Σε αυτό δε το πλαίσιο, το Κίνημα παραπέμπει στην αυριανή ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Δήμο Συκεών-Νεάπολης Θεσσαλονίκης, όπου θα δώσει έμφαση στην ανάγκη άμεσης προώθησης των προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας, βελτίωσης του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διατήρησης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και στην ανάγκη να είναι όσο γίνεται δικαιότερος ο ενιαίος φόρος ακινήτων, υπέρ των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί επίκαιρη επερώτηση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και ιδίως του ΕΟΠΥΥ.

Με αφορμή, εξ άλλου, την «ανατριχιαστική και απροκάλυπτη αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος από τη Χρυσή Αυγή μέσα στην ίδια τη Βουλή των Ελλήνων, που δείχνει ότι οι ωμά ναζιστικές πεποιθήσεις του ηγετικού πυρήνα της βρίσκονται σε απόσταση από την αντισυστημική και αντιθεσμική ροπή των δημοκοπικών οπαδών της ΧΑ», το ΠΑΣΟΚ τονίζει τη μεγάλη σημασία «του νομοθετικού στιγματισμού της», «δηλαδή της ηγεσίας της, ως ακραίου ναζιστικού μορφώματος, του πιο ακραίου που εκπροσωπείται σε κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας». Έτσι, το Κίνημα θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται η επιλογή του σε σχέση με την αντιρατσιστική νομοθεσία και σημειώνει ότι τώρα είναι εφικτό και αναγκαίο τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλουν τη στάση τους κατά τη συζήτηση της κοινής πρότασης νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Τέλος, αναφέρεται ότι με την ολοκλήρωση της θεσμικής συγκρότησης του κόμματος, με την εκλογή γραμματειών των δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών του οργανώσεων, την Κυριακή, τα νέα περιφερειακά όργανα καλούνται να αναλάβουν μεγάλο βάρος τόσο για τη λειτουργία μίας νέας μορφής αυτοχρηματοδοτούμενης οργάνωσης, όσο και για την προετοιμασία ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.