Δεν θυμάμαι παρόμοιο ευτελισμό μιας προανακριτικής διαδικασίας, τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της Βουλής όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση επί της πρότασης της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τη δυνατότητα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μία συστηματική προσπάθεια κατασκευής ενοχής, υπογραμμίζοντας ότι ενώ υποτίθεται ότι οι εργασίες της Επιτροπής είναι απόρρητες, εδώ και μήνες γίνονται «επιλεκτικές διαρροές» προκειμένου να ενοχοποιηθεί. «Επί τόσους μήνες καταγράφονται σε καθημερινή βάση στοχευμένες διαρροές. Κατά ένα περίεργο τρόπο όλοι οι μάρτυρες καίνε τον Παπακωνσταντίνου», είπε.
Ο πρώην υπουργός τόνισε πως κινήθηκε με μόνο γνώμονα να πιάσει τους φοροφυγάδες. «Δεν είχα κανένα όφελος, ούτε έχασε χρήματα το ελληνικό δημόσιο από τις ενέργειες μου», είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής εγώ έδωσα όλες μου τις δυνάμεις. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται ευτυχώς και από το σημερινό υπουργείο Οικονομικών.»
«Θεωρώ ευτύχημα ότι βρέθηκε αυτή η επιστολή, γιατί επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μου ότι από την αρχή είπα την αλήθεια, ότι δεν έκρυψα τίποτα από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε. «Φορολογική χρήση δεν σημαίνει ούτε δημοσιοποίηση, δεν σημαίνει διαρρέω στις εφημερίδες τα ονόματα», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν είχε διαχειριστεί όπως διαχειρίστηκε τα δεδομένα της λίστας Λαγκάρντ, αλλά έδινε επισήμως τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ, θα μιλούσαν όλοι για «γκάφα Παπακωνσταντίνου», αφού θα παρέδιδε παράνομα στοιχεία που δε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Έκανε λόγο για μεροληπτική στάση απέναντί του και επανέλαβε ότι έδωσε τα στοιχεία της λίστα Λαγκάρντ για φορολογική χρήση και με τον σωστό τρόπο. «Δίνω τα στοιχεία για φορολογική αξιοποίηση στον επικεφαλής του αρμοδίου οργάνου, του ΣΔΟΕ. Καταρχάς τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, και στη συνέχεια το σύνολο», ανέφερε.
«Δεν πρωτοκολλώ γιατί δεν θέλω και δεν πρέπει να υπάρχει παραδοχή επίσημης κτήσης των παράνομων στοιχείων αυτών από την ελληνική διοίκηση», εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στους κ.κ. Διώτη και Βενιζέλο αναφέροντας ότι δεν έκαναν τίποτα ούτε επικοινώνησαν μαζί του, για να ενημερωθούν για τη λίστα Λαγκάρντ. «Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα;».
Χρησιμοποίησε, μάλιστα, σκληρή γλώσσα για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως βάρος που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν».
«Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Γιατί δεν με ρώτησε, στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού, “που τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στον Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε;”. Ή, αν δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα, γιατί δεν ρώτησε την κυρία Λαγκάρντ, με την οποία είχε τακτικές συναντήσεις στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών εν πάση περιπτώσει;» σχολίασε.
Έκανε λόγο για «πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες ενός ανθρώπου». «Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα πάρε δώσε, δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω», ανέφερε.
«Εγκαλούμαι εγώ που προσπάθησα να αξιοποιήσω τη λίστα για έλεγχο. Εγκαλείται αυτός που ζήτησε τη λίστα και όχι αυτός που την έθαψε. Εγώ δεν έχω προστάτες. Είμαι μόνος μου», σημείωσε, ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Αναρωτήθηκε ακόμα για τον κ. Βενιζέλο «ο οποίος είχε στη διάθεσή του επί τόσους μήνες το USB, τι ακριβώς έκανε ο ίδιος για τη λίστα αυτή»; «Τα στοιχεία ήταν στην Ελλάδα με εμένα υπουργό από τον Οκτώβριο του 2010 έως τις αρχές Ιουνίου του 2011: σύνολο 8 μήνες και κάτι. Ήταν στο υπουργείο Οικονομικών με υπουργό τον κ. Βενιζέλο από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012: σύνολο 9 μήνες και κάτι. Στη συνέχεια παρέμειναν στην κατοχή του κ. Βενιζέλου αφότου εγκατέλειψε το υπουργείο και άλλους 7 μήνες. Σύνολο 16 μήνες. Και έχει ξαναέρθει η λίστα από τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2012. από τότε έχουν περάσει 6 μήνες. Και μέσα σε 6 μήνες το ΣΔΟΕ δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο μέσα σε συνθήκες πίεσης τον έλεγχο σε τρεις συγγενείς μου», είπε.