Πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος κατέθεσαν στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, 54 συνολικά βουλευτές.
Στην πρόταση, την οποία υπογράφουν 52 βουλευτές της ΝΔ και τα δύο μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που εκπροσωπούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, Παναγιώτης Ρήγας και Βασίλης Οικονόμου, καταγράφονται με νομικά επιχειρήματα τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά την προανακριτική διαδικασία που στοιχειοθετούν το νέο αδίκημα.
Ειδικότερα, στην πρόταση αναφέρεται ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στηριζόμενες σε αδιαμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά ότι στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου συντρέχουν εξ υποκειμένου και εξ αντικειμένου οι προϋποθέσεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος».
Αιτιολογώντας την κακουργηματική δίωξη κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών οι βουλευτές εστιάζουν μεταξύ άλλων στους βασικούς ισχυρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή, σύμφωνα με τους οποίους, «το CD με τη λίστα Λαγκάρντ ήταν προϊόν υποκλοπής, παρεδόθη ατύπως στην χώρα μας και η δημοσιοποίηση του γεγονότος θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις Ελλάδος – Γαλλίας».
«Οι ισχυρισμοί αυτοί του κ. Παπακωνσταντίνου ανετράπησαν πλήρως από το περιεχόμενο του υπό ημερομηνία 29.9.2010 εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας προς τον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη», υποστηρίζουν αντικρούοντας παράλληλα τα επιχειρήματα του πρώην υπουργού καθώς όπως σημειώνουν:
– Πρόκειται για ενεργοποίηση διοικητικής συνδρομής, προβλεπόμενης από σύμβαση Ελλάδας – Γαλλίας καθώς και ευρωπαϊκή οδηγία.
– Προηγήθηκε έγγραφο αίτημα της Ελλάδας από τον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη στις 13/9/2010.
– Η παράδοση του CD έγινε επίσημα με διαβιβαστικό έγγραφο και υπογραφές.
Παράλληλα τονίζουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «με αυτά τα δεδομένα όφειλε, μόλις έφθασε στα χέρια του ο ψηφιακός δίσκος να τον πρωτοκολλήσει και χωρίς δεύτερη σκέψη να τον διαβιβάσει στο ΣΔΟΕ με εντολή να αξιοποιηθεί το περιεχόμενό του για φορολογικούς ελέγχους».
«Αν αυτό είχε συμβεί είναι δεδομένο ότι ο έλεγχος θα είχε προχωρήσει και εκτιμάται ότι σημαντικά ποσά, σε κάθε περίπτωση άνω των 120.000 ευρώ σήμερα θα είχαν εισρεύσει στα ταμεία του ελληνικού κράτους. Αντ΄αυτού, με τρόπο περίεργο και ύποπτο ο πρωτότυπος ψηφιακός δίσκος χάθηκε», επισημαίνεται στην πρόταση.
Η πρωτοβουλία πάντως των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Σε γραπτή δήλωσή της υπογραμμίζει ότι «οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία δικαιώνουν καθημερινά το ΣΥΡΙΖΑ που τον Ιανουάριο του 2013 υπέβαλε πρόταση να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για απιστία και υπεξαγωγή εγγράφου, σε βαθμό κακουργήματος».
«Τότε οι συνέταιροι της κυβέρνησης καταψήφισαν επιδεικτικά την πρότασή μας. Σήμερα τρέχουν πανικόβλητοι να διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα, προσπαθώντας συνένοχα να κόψουν και να ράψουν τη διερεύνηση ώστε και πάλι να μην ακουμπήσει τους προστατευόμενούς τους», τονίζει η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο χρόνος πάντως της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να εγκρίνει την πρόταση, θα προσδιοριστεί στην αυριανή Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Στην Προανακριτική Επιτροπή έχει προγραμματιστεί να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης.
Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ ενώ άφησε σαφέστατα αιχμές κατά του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.
Όπως φέρεται να είπε αν κάποιος θα έπρεπε να τον είχε ενημερώσει αυτός κανονικά θα ήταν ο κ. Διώτης.
Ακόμη, απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν είχε ενημερωθεί από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα.