Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «Γύρω απ’ αυτή την υπόθεση του αντιρατσιστικού είναι ότι τουλάχιστον από πλευράς της Ν.Δ. δεν υπάρχει η πρόθεση ώστε να υπάρξει μια πολιτική αποφασιστικής αντιμετώπισης ενός φαινομένου που ραγδαία το τελευταίο διάστημα κάνει την εμφάνισή του με έναν αρκετά οξύ τρόπο. Είναι τυχαίο αυτό; Εμείς λέμε όχι. Πρόκειται για μια επιλογή απόλυτα συνειδητή ώστε να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο χώρο της ακροδεξιάς».
Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ακόμη ότι: «υπάρχει μια μετατόπιση ούτως ή άλλως του κεντρικού πολιτικού λόγου της Ν.Δ. προς την ακροδεξιά, φλερτάρει μ’ αυτές τις απόψεις, δεν οριοθετείται στρατηγικά και ιδεολογικά απέναντί τους… Σ΄ αυτόν τον ανταγωνισμό, λοιπόν, που αισθάνεται με τη Χρυσή Αυγή θέλει να την αντιμετωπίσει υιοθετώντας τη ρητορική, την ατζέντα, πλευρές της πολιτικής, θεωρώντας έτσι ότι αυτή θα είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής και όχι η Χρυσή Αυγή αυτών των απόψεων. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Φαίνεται τελικά ότι υπάρχει πίσω απ΄ αυτήν την κρίση μια μεγάλη σύγκρουση αξιών».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε μάλιστα ότι «το ερώτημα είναι αν απέναντι σ’ αυτόν τον προσανατολισμό, τον στρατηγικό, τον γενικότερο προσανατολισμό της Ν.Δ. τι θα πράξουν οι άλλοι δύο εταίροι. Θα οδηγηθούν τελικώς σε μια πλήρη δορυφοριοποίηση;».
Και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις
-Νομίζετε ότι παίζεται θέατρο ή είναι κρίση κυβερνητική, όπως τη λέμε… Πώς τη βλέπετε εσείς;…
«Νομίζω ότι το πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε γύρω απ΄ αυτή την υπόθεση του αντιρατσιστικού είναι ότι τουλάχιστον από πλευράς της Ν.Δ. δεν υπάρχει η πρόθεση ώστε να υπάρξει μια πολιτική αποφασιστικής αντιμετώπισης ενός φαινομένου που ραγδαία το τελευταίο διάστημα κάνει την εμφάνισή του με έναν αρκετά οξύ τρόπο.
Είναι τυχαίο αυτό; Εμείς λέμε όχι. Πρόκειται για μια επιλογή απόλυτα συνειδητή ώστε να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο χώρο της ακροδεξιάς…».
-Υπάρχει πελατεία λέτε;
«Υπάρχει κατά τη γνώμη μία, απ΄ ότι φαίνεται, εκ των πραγμάτων – εμείς θυμόσαστε ότι το είχαμε επισημάνει αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα – μια μετατόπιση ούτως ή άλλως του κεντρικού πολιτικού λόγου της Ν.Δ. προς την ακροδεξιά, φλερτάρει μ΄ αυτές τις απόψεις δεν οριοθετείται στρατηγικά και ιδεολογικά απέναντί τους».
-Ο Καραμανλής έλεγε δεν συμβιβάζομαι με τα άκρα.. έβαζε έναν φραγμό εκεί… ακόμα και με τον ΛΑ.Ο.Σ. τότε…
«Αυτού του είδους η μετατόπιση είναι φανερή μετά την ηγεσία Σαμαρά και είναι ενδεικτικές οι δημόσιες ή ημιδημόσιες τοποθετήσεις συμβούλων του Πρωθυπουργού που δίνουν αυτό το στίγμα τους.
Σ΄ αυτόν τον ανταγωνισμό, λοιπόν, που αισθάνεται με τη Χρυσή Αυγή θέλει να την αντιμετωπίσει υιοθετώντας τη ρητορική, την ατζέντα, πλευρές της πολιτικής, θεωρώντας έτσι ότι αυτή θα είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής και όχι η Χρυσή Αυγή αυτών των απόψεων. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία.
Το δεύτερο που πρέπει κανείς να αναγνώσει μέσα απ΄ αυτή την κρίση είναι το εξής, που σχετίζεται με το προηγούμενο. Φαίνεται τελικά ότι υπάρχει πίσω απ΄ αυτήν την κρίση μια μεγάλη σύγκρουση αξιών. Γιατί εκεί παραπέμπει αυτή η αντιπαράθεση. Υπάρχει φαίνεται ένας προσανατολισμός από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα «ενθαρρύνεται» και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, διότι, με βάση την υποχώρηση των άλλων δύο εταίρων, βλέπει ο ίδιος ότι είναι ο κερδισμένος αυτής της υπόθεσης, θέλει λοιπόν αυτή τη στιγμή να έχει ένα γενικότερο προσανατολισμό για τη διαμόρφωση ενός τόξου το οποίο θα ξεκινάει από τη Ν.Δ. και θα φτάνει μέχρι τη Χρυσή Αυγή.
Τελειώνω βάζοντας ένα ερώτημα. Το ερώτημα είναι αν απέναντι σ΄ αυτόν τον προσανατολισμό, τον στρατηγικό, τον γενικότερο προσανατολισμό της Ν.Δ. τι θα πράξουν οι άλλοι δύο εταίροι. Θα οδηγηθούν τελικώς σε μια πλήρη δορυφοριοποίηση;».
-Αν είναι τα πράγματα έτσι.. αν ισχύει αυτή η ανάλυση που κάνετε, ανοίγει έτσι κι ένας δίαυλος επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις δύο άλλες δυνάμεις, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. στο επίπεδο των αξιών;… στο επίπεδο των αξιών…
«Κάθε κόμμα συγκροτείται και η παρουσία του συμπυκνώνει μια ολόκληρη διαδρομή. Δεν είναι μόνο αυτά τα οποία κάνει…».
-Σε σχέση με το νομοσχέδιο…
«Είναι σαφές ότι τα τρία χρόνια, δηλαδή τα χρόνια του μνημονίου, βρισκόμαστε από την άλλη πλευρά. Δεν το συζητάμε για το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ούτως ή άλλως έχει μια κρίση ταυτότητας, στρατηγικής εδώ και δεκαετίες τώρα. Βλέπετε ότι η σοσιαλδημοκρατία διαλύεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΔΗΜ.ΑΡ. με περισσότερα από τα στελέχη της, τους ανθρώπους της ήμασταν και στο ίδιο κόμμα. Έχουμε δώσει κοινούς αγώνες. Αυτά δεν σβήνουν. Από δω και πέρα προφανώς δεν είναι μόνο το θέμα το αντιρατσιστικό».
-Θα το ψηφίσετε;…
«Καταρχήν να δούμε εάν θα έρθει το νομοσχέδιο. Εγώ πιστεύω όμως ότι αξίζει αυτή η μάχη να δοθεί μέχρι τέλους».
-Επιστρέφοντας στη συζήτηση, θα προχωρήσουμε στην ανάλυση, πώς τους εντάσσετε δηλαδή στο πιο δεξί τόξο με το δίαυλο επικοινωνίας που έχουν αποκτήσει, όπως λέτε εσείς, και αν όντως έτσι δεν ενισχύεται ένα κομμάτι, το οποίο οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου ή του συνταγματικού τόξου θέλουν να είναι απ’ έξω.
«Καταρχήν θέλω να σταθώ στη σημερινή κεντρική πολιτική έκφραση της Ν.Δ. σε αντιδιαστολή με αυτό που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς, δεν αφορά αυτή η κριτική το σύνολο του συντηρητικού χώρου και της συντηρητικής παράταξης. Αλίμονο. Άλλωστε, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, για παράδειγμα, είπε ότι πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο.
Μόνο τις τελευταίες δυο – τρεις μέρες να σας υπενθυμίσω ορισμένα γεγονότα. Πριν δυο μέρες στα Τρίκαλα βγήκε η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία καταφέρθηκε εναντίον του κ. Τσίπρα με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός για το αποκρουστικό μισαλλόδοξο πρόσωπό της.
Την ίδια μέρα το απόγευμα για έκτη φορά επιτέθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής.
Πάνε να κάνουν σε λίγες μέρες, η Χρυσή Αυγή εννοώ, στη γενέτειρα του Πρωθυπουργού να γιορτάσουν τα 77 χρόνια από τη δικτατορία του Μεταξά.
Τι είναι όλα αυτά; Για να πιάσω μόνο τις τελευταίες δυο – τρεις μέρες.
Ο δε κ. Μιχαλολιάκος μας απείλησε και είπε “βγάλτε μας κι εκτός νόμου, μπορούμε κι έτσι”.
Δηλαδή, δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή της δημοκρατίας».
-Ο νόμος πρέπει να το απαγορεύσει αυτό, να κάνει κάποιος εκδήλωση για το Μεταξά; Απαγορεύονται οι εκδηλώσεις για το Μεταξά;
«Πολιτικά το κρίνω αυτή τη στιγμή».
-Πολιτικά το κρίνουμε όλοι.
«Το θέμα είναι, γιατί κάνεις την εκδήλωση, τι λες, τι θες, να υπερασπιστείς τι δηλαδή; Την επικαιρότητα της δικτατορίας; Ποιο είναι το δια ταύτα μιας τέτοιας εκδήλωσης;
Εγώ δεν θέλω να ενοχοποιείται η έκφραση της γνώμης. Θέλω, όμως, η προτροπή, η προπαγάνδιση για ρατσιστικά εγκλήματα, πράγματι να πατάσσεται. Και υπάρχει σήμερα η ανάγκη να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Ξέρετε γιατί; Γιατί, τελικά, ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης ή Προστασίας του Πολίτη θα έπρεπε εκ των πραγμάτων, αν υπήρχε ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, να μην προσπαθεί να αποφύγει με συγκεκριμένες, αν θέλετε, αμέλειες την πάταξη αυτών των φαινομένων. Και υπήρξαν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Υπήρξαν πάρα πολλά τέτοια εγκλήματα, δεν τους ασκήθηκε δίωξη με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν θύλακες εντός των Σωμάτων Ασφαλείας».
-Πάντως κ. Σκουρλέτη είναι πολύ λεπτές οι γραμμές στο θέμα αυτό που βάζετε. Λέτε, για παράδειγμα, ότι ένας που κάνει μια εκδήλωση για το Μεταξά να χαρακτηριστεί ρατσιστής, ναζιστής ή ακραίος; Προχθές ο κ. Τσίπρας που χειροκροτούσε τον κ. Ζίζεκ που είπε για τα γκούλαγκ, ο νόμος θα τον έπιανε, θα τον έβαζε μέσα.
«Τώρα να κάνουμε μια σοβαρή κουβέντα και να μην το γυρίσουμε στην πλάκα».
-Το πρόβλημα είναι ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς, όπως και το ΚΚΕ, ή και προσωπικότητες από το χώρο της Αριστεράς ή και των γραμμάτων, έχουν ένα κράτημα απέναντι σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Γιατί, σου λένε, μπορεί να ακουμπήσει την ιστορία της γνώμης.
«Και καλά κάνουν. Και αν υπάρχουν τέτοιες πλευρές, προφανώς, πρέπει να τις βάλουμε στην άκρη.
Προσέξτε όμως. Να σας θυμίσω και τις δηλώσεις του κ. Ψωμιάδη που έλεγε ότι είναι συγγενική δύναμη η Χρυσή Αυγή, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας στις τελευταίες εκλογές στη Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή, αυτά τα θεωρούμε δευτερεύοντα ζητήματα; Άρα, λοιπόν, πρόκειται πράγματι για μια επιλογή που αφήνει δίαυλους επικοινωνίας.
Λέω, λοιπόν, ότι η Ν.Δ., προσπαθώντας να διεκδικήσει ένα μέρος του εκλογικού σώματος, σε ένα ανταγωνισμό που υπάρχει, υιοθετεί πλευρές της πολιτικής ατζέντας της ρητορικής, των επιχειρημάτων της Χρυσής Αυγής, θέλοντας δια αυτού του τρόπου να θεωρηθεί αυτή ως πιο ισχυρός εκφραστής αυτών των απόψεων.
Και θέλω να σας υπενθυμίσω – και επικαλούμαι και τη μαρτυρία του Σπύρου Λυκούδη – ποιες ήταν οι προσπάθειες της Ν.Δ. σε ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με αυτό, το θέμα του νόμου περί ιθαγένειας που ήθελε η Ν.Δ. να τον αλλάξει».
-Το πήρε πίσω.
«Ναι, αλλά το κρίνω ως πολιτική πρόθεση. Ολοκληρώνω, λέγοντας το εξής. Με τη δημοκρατία δεν μπορούμε να παίζουμε. Και αυτό το παιχνίδι που κάνει σήμερα η Ν.Δ. είναι επικίνδυνο».