Ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ζήτησε, σε παρέμβασή, του ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Κατρούγκαλος προειδοποίησε ότι η διγλωσσία στη ΝΔ για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ξοδεύει διπλωματικό κεφάλαιο που είχαν επιτύχει οι χειρισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Διπλωματικό κεφάλαιο
«Σας θεωρώ έναν σοβαρό και μετριοπαθή πολιτικό, που ποτέ δεν ένωσε τη φωνή του με κραυγές διχασμού και μισαλλοδοξίας που δυστυχώς κυριαρχούσαν έντονα το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο πρώην υπουργός, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τον κ. Δένδια να συνεχίσει να αξιοποιεί το διπλωματικό κεφάλαιο που συσσώρευσε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών, υπέρ της χώρας.
«Μπορεί να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές αλλά στα εθνικά ζητήματα, κατά το δυνατό, πρέπει να υπάρχει μια ενιαία άποψη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς θεωρούμε ότι αναβαθμίσαμε σημαντικά το διπλωματικό κύρος και τη διπλωματική ισχύ της χώρας, το προηγούμενο διάστημα. Προωθήσαμε μια ενεργητική πολιτική που δεν ήθελε την Ελλάδα απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Ασκήσαμε πολιτική πολυδιάστατη, ώστε να μπορούμε να είμαστε μια γέφυρα με τον αραβικό κόσμο, με χώρες με τις οποίες έχουμε πατροπαράδοτα καλές σχέσεις, όπως είναι η Ρωσία, αλλά και με ανερχόμενες νέες δυνάμεις όπως είναι η Κίνα», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Εξάλλου, τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε και κάτι που «φαινόταν ίσως παράδοξο», να έχει, δηλαδή, η Ελλάδα «τις καλύτερες από ποτέ διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ».
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία στιγμή που ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του ενεργητικού πρωταγωνιστικού ρόλου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της πολυδιάστατης διπλωματίας αλλά και μία Συμφωνία που ανέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και που «έδωσε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο στη χώρα, για να το ξοδέψει εκεί που μετράει, σε σχέση, δηλαδή, με τον δύσκολο γείτονα της Ελλάδας, την Τουρκία».
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της θετικής ατζέντας για την Ανατολική Μεσόγειο που και τα συμφέροντα της χώρας προωθεί και απομονώνει αυτούς που δεν θέλουν να λειτουργούν με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντική στιγμή της διπλωματίας, για την οποία μάλιστα απέδωσε εύσημα στον Νίκο Κοτζιά, την «ανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή διεθνή διάστασή του, ως ένα πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, και με ιεράρχηση της ασφάλειας και της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων».