Φυσικό αέριο από την Κύπρο μπορεί να φθάσει στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Αιγύπτου και Ελλάδας, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στην έκδοση «Egypt Oil & Gas», αναφερόμενος στη δυνατότητα μεταφοράς του αερίου μέσω αγωγού στην Αίγυπτο όπου θα υγροποιείται για να μεταφερθεί με πλοία στη χώρα μας και να διοχετευθεί μέσω του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
«Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα συμβάλει στην από κοινού αξιοποίηση των ανακαλύψεων του φυσικού αερίου με τον βέλτιστο τρόπο, είναι μια πολύ περίπλοκη και πολύπλοκη επιχείρηση, για την οποία ωστόσο αξίζει να αγωνιστούμε», επισημαίνει συγκεκριμένα ο υπουργός και προσθέτει: «Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων, να συνεργαστούμε για να προσδιορίσουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές αξιοποίησης και να προωθήσουμε τα έργα που θα έχουν τον υψηλότερο κοινό παρονομαστή ενδιαφέροντος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μία τέτοια επιλογή είναι η χρήση του αγωγού East Mediterranean Gas (EMG), μέσω του οποίου το αέριο του Ισραήλ θα εισρεύσει στην Αίγυπτο. Μια άλλη επιλογή είναι ο πιθανός αγωγός που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου στο Idku, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να φτάσει στην Ελλάδα και τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Μια τρίτη, αν όχι πιο μακροπρόθεσμη επιλογή, είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που θα συνδέει τα αποθέματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας με την ιταλική αγορά».
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει υποδειγματική τη σχέση των δύο χωρών τονίζοντας ότι «Υπάρχουν πολλοί ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν τις δύο χώρες, καθώς και μία σημαντική και ζωντανή ελληνική διασπορά που ζει στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια». Αναφερόμενος στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ειδικότερα, αναφέρει ότι «ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, εμπορεύονται αιγυπτιακό αργό πετρέλαιο. Ελληνικές εταιρείες όπως η Energean συμμετέχουν ενεργά στον ανερχόμενο τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης και των Αιγυπτιακών αντίστοιχων φορέων. Υπάρχουν σχέδια από ελληνικές εταιρείες ηλεκτρισμού, όπως ο Όμιλος Κοπελούζου, για την κατασκευή αρκετών GW ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο και την εξαγωγή ορισμένων από αυτά στην Ελλάδα μέσω υποβρύχιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας». Αναφερόμενος δε, στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, (East Mediterranean Gas Forum, EMGF) τονίζει πως ο νέος αυτός φορέας αποτελεί ένα εξαιρετικό πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων και την εξεύρεση νέων προοπτικών συνεργασίας». Το φόρουμ, που αποτελεί πρωτοβουλία της aαιγυπτιακής κυβέρνησης, μπορεί να μετεξελιχθεί προοδευτικά στην πρώτη ενεργειακή οργάνωση της Μεσογείου, όχι μόνο στο ανατολικό τμήμα της, τονίζει ο υπουργός, και να προσθέσει ένα ακόμη παραγωγικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Σε ερώτηση τέλος για το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ΕΕ, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει: «Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ολοκλήρωση και εμπορική λειτουργία του αγωγού Trans Adriatic που αναμένεται το 2020, καθώς και του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Και τα δύο έργα θα τονίσουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πολύ σημαντικής χώρας για τη στρατηγική της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς θα ενισχύσουν τη διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού της Ένωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τον ρόλο της μεγάλης εγκατάστασης επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα και τις δυνατότητες για νέες εγκαταστάσεις εισαγωγής ΥΦΑ στο Βορρά, όπως το σχέδιο για την μονάδα επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη».