«Δεν μπορούμε να λείπουμε από τέτοιου είδους ομάδες και πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν παγκόσμια επιρροή και οι οποίες μπορούν να παίξουν κάποιον, έστω μικρό, ρόλο στα ελληνικά πράγματα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του κόμματός του στην Προοδευτική Συμμαχία, η οποία πραγματοποίησε το ιδρυτικό της συνέδριο χθες στη Λειψία, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος εγείρει το ζήτημα της ισοτιμίας των κρατών-μελών στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναφέρει ότι η συμπλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της ελληνικής κυβέρνησης «δίνει μια καλή ευκαιρία για αξιολόγηση προσώπων».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να μετέχουμε σε όλες τις διεθνείς συσσωματώσεις και δικτυώσεις, γιατί πρέπει να επηρεάζουμε τους συσχετισμούς» και απορρίπτει τη συζήτηση περί ανταγωνισμού της Συμμαχίας με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το ζητούμενο, αναφέρει, είναι ότι το σοσιαλιστικό κίνημα παγκοσμίως διέρχεται βαθιά κρίση, η οποία, στην Ευρώπη ξεκίνησε όταν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δόθηκε προτεραιότητα στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση και υποχώρησε ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και η έννοια της κοινωνικής Ευρώπης.

«Οι κρίσιμοι συσχετισμοί είναι διακρατικοί. Είναι συσχετισμοί πάγιων εθνικών στρατηγικών που δεν επηρεάζονται από το αν αλλάζει κάποια στιγμή η κυβέρνηση, αν έχουμε συντηρητική ή αν έχουμε σοσιαλιστική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας», δηλώνει και αναφέρει ως ενδεικτικό παράδειγμα τη Γερμανία, μιλώντας για «πολιτική ανεξιθρησκεία» των γερμανικών κομμάτων, η οποία επιτρέπει, όπως λέει, σχεδόν κάθε είδους κυβερνητικό συνασπισμό, με υπόβαθρο μια τεχνοκρατική αντίληψη για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομική διακυβέρνηση.

«Πρόκειται εξ ορισμού για μια συντηρητική πολιτική με αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας και της κοινοτικής αλληλεγγύης. Υπάρχουν χώρες που αποφασίζουν.

Αποφασίζουν δημοκρατικά με βάση τα δικά τους δεδομένα. Η Γερμανία απολογείται στο κοινοβούλιο, στον λαό της, στο συνταγματικό της Δικαστήριο. Αλλά στην πραγματικότητα οι λεγόμενες ενάρετες χώρες, οι χώρες με ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα αποφασίζουν για την Ελλάδα, για την Ισπανία, για την Πορτογαλία, για την Ιρλανδία, για την Κύπρο, για την Σλοβενία. Στο μεταξύ οι λαοί αυτών των χωρών αναγκάζονται να δεχτούν αυτές τις αποφάσεις για να αποφύγουν το χειρότερο. Αυτές οι πρακτικές δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση στην Ευρώπη «για το πώς θα αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής συνοχής» και σημειώνει ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος των κυβερνήσεών τους.

Καλεί μάλιστα τη Γαλλία να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, «γιατί μετέχει στον γαλλογερμανικό άξονα, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, είναι μια χώρα με παραδοσιακή ισχύ στις διεθνείς σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική, είναι πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και υπογραμμίζει ότι «Ο Νότος χωρίς τη Γαλλία θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένος- με τη Γαλλία αποκτά πολύ μεγαλύτερη ισχύ».

Ερωτώμενος σχετικά με την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στη γερμανική κοινή γνώμη, ο κ. Βενιζέλος απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη μεταφράζεται ως άρνηση να αναλάβει πολιτική ευθύνη και τονίζει ότι το κόμμα του δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι διέπεται από κυβερνητισμό.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η ολοκλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της κυβέρνησης δίνει μια καλή ευκαιρία για την αξιολόγηση προσώπων, την ανανέωση στόχων αλλά και το ξεκαθάρισμα του τοπίου για το τι είναι μνημονιακό και τι αντιμνημονιακό.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι, όπως και για την Ελλάδα, έτσι και για την Κύπρο η παραμονή στην Ευρωζώνη συνδέεται με την υποχρέωση υλοποίησης του μνημονίου και υποστηρίζει ότι ένα «πλάνο Β’», εξόδου από το ευρώ, θα σήμαινε «ζούγκλα».

Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει την ανάγκη τα κυβερνητικά κόμματα να λύσουν άμεσα τις επιμέρους διαφωνίες και να καταθέσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς αυτό συνιστά και διεθνή υποχρέωση της χώρας.

«Υπάρχουν χώρες που αρνούνται να δεχτούν στην επικράτειά τους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως η Αυστραλία. Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε λιγότερη ευαισθησία από ό,τι έχουν οι άλλοι για το φαινόμενο αυτό», αναφέρει και επαναλαμβάνει τη θέση του για συνεργασία όλων των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου».