Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ την 30ή Μαΐου στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για να υπάρξει «μια κοινή συνεισφορά» των δύο ηγετών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο.

Θα πρόκειται για την πρώτη κοινή συμβολή των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά την άνοδο του Ολάντ στην εξουσία εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Μετά τη συνάντηση την Πέμπτη στη Λειψία στο περιθώριο του συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), θα υπάρξει και «μια άλλη συνάντηση την 30ή Μαΐου (. . .) ούτως ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε μαζί την κοινή μας συνεισφορά στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου», είπε ο Ολάντ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Μετά τη Λειψία θα υπάρξει «ένα ακόμη ραντεβού (με την Μέρκελ), αυτή τη φορά με δική μου πρωτοβουλία την 30ή Μαΐου, ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε μαζί την κοινή μας συμβολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».

Ο Ολαντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της «συνεισφοράς» αυτής στη σύνοδο κορυφής την 27η και 28η Ιουνίου, η οποία θα επικεντρωθεί σε οικονομικά θέματα, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε και μια τρίτη συνάντηση με την Μέρκελ στις 3 Ιουλίου για την απασχόληση των νέων. «Η Μέρκελ οργανώνει μια σύνοδο στο Βερολίνο με όλους τους υπουργούς Εργασίας και Απασχόλησης των χωρών-μελών της Ένωσης σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της ανεργίας των νέων», σημείωσε.

«Θα κάνουμε εκεί και πάλι κοινές προτάσεις και θα αποκομίσουμε διδάγματα από όλη την ευρωπαϊκή εμπειρία. . . τις καλύτερες λύσεις για τη μείωση της ανεργίας των νέων», πρόσθεσε.

Σήμερα εξάλλου η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασαν στο Βερολίνο τις αδρές γραμμές μιας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Αυτό το «Νιου Ντιλ για την Ευρώπη», που ανακοινώθηκε στις 13 Μαΐου στον γερμανικό Τύπο, έχει ως στόχο μια καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένεται να παρουσιαστεί με περισσότερες λεπτομέρειες στο Παρίσι την 28η Μαΐου, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.