Στις τρεις η ώρα Ελλάδος ξεκινά η μίνι Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία στοιχίζει, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Στόχος της Κομισιόν είναι να υπάρξει συμφωνία για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες, καθώς και η σύνταξη μία «μαύρης λίστας» φορολογικών παραδείσων στην Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο ηγέτης των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφστατ.

Αναλυτές θεωρούν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία σε μία Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζεται να διαρκέσει περί τις τέσσερις μόνο ώρες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραδέχθηκε ότι υπάρχει χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και ζητά πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει διασφαλίσει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί και το θέμα της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ αυτή η Σύνοδος προσφέρεται και για πληθώρα διμερών επαφών που θα επιδιώξουν οι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.