Την άποψη ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις διατάξεις του Συντάγματος προληπτικά και κατά το δοκούν», εξέφρασε η Νέα ΜΕΡΑ με αφορμή την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, την οποία χαρακτήρισε «την πιο ακραία και αντιλαϊκή μορφή του δόγματος ‘’νόμος και τάξη”».

Σύμφωνα με τη Νέα ΜΕΡΑ, η σύγκρουση της κυβέρνησης με την ΟΛΜΕ ήταν «τεχνητή» και αποτέλεσε «παγίδα προκειμένου ο εκπαιδευτικός κλάδος να απαξιωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης και να καταστεί αναποτελεσματική όποια παρέμβαση του στο προσεχές μέλλον».

Η Νέα ΜΕΡΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «όπως και οι παρελθούσες κυβερνήσεις των μνημονίων, επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό οδηγώντας τις κοινωνικές ομάδες σε σύγκρουση».

Σύμφωνα με τη Νέα ΜΕΡΑ, «ο κ. Σαμαράς, προφανώς, ξέχασε τις δηλώσεις του στη Βουλή στις 11-02-2011 με τις οποίες χαρακτήριζε την επιστράτευση χουντική μέθοδο».

Τέλος καλεί την κυβέρνηση έστω και την ύστατη ώρα, «να εγκαταλείψει τις επικοινωνιακές «φωτοβολίδες» και να προχωρήσει σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων που απασχολούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς μας».