Στην τελική κρίση του υπουργικού συμβουλίου προς διορισμό τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τη θετική γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, παραπέμπονται οι προτεινόμενοι Ιωάννης Λιανός (για την θέση του προέδρου), Καλλιόπη Μπενετάτου (για τη θέση της αντιπροέδρου) και Μαρία Ιωαννίδου και η Μαριάννα Ράντου (ως τακτικά μέλη-εισηγητές).
Υπέρ της εισήγησης του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για την τοποθέτηση των τεσσάρων αυτών προσώπων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ψήφισαν τα 10 μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία έκφρασης γνώμης, ενώ συμμετείχε καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) τοποθετήθηκαν με το «παρών».
Εισηγούμενος στην Επιτροπή τους υποψήφιους, ο αρμόδιος υπουργός επικέντρωσε στο γεγονός ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων (ο κ. Λιανός, η κ. Ράντου και η κ. Ιωαννίδου) εγκατέλειψαν την καριέρα τους στο εξωτερικό και τις πολύ μεγαλύτερες αποδοχές τους για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα τους, έκανε λόγο για τα λαμπρά βιογραφικά τους και την εξειδίκευσή τους στον τομέα, ενώ τόνισε ότι η κ. Μπενετάτου θα εισφέρει στην ανεξάρτητη Αρχή την πολυετή εμπειρία της στο χώρο.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Μαριάννας Ράντου χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων τόσο από τη Βασιλική Θάνου όσο και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη (ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν) για δήθεν ασυμβίβαστο της υποψήφιας επειδή ο πατέρας της τυγχάνει αντιπρόεδρος του ΣτΕ και μάλιστα σε τμήμα που δεν έχει καμία σχέση με τον Ανταγωνισμό, ενώ η θητεία του λήγει σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ξεκάθαρη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος των ίδιων θεσμών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, και ζήτησε να υπάρξει πολιτική καταδίκη «αυτού του αίσχους», όπως είπε. Ειδικώς για την κ. Θάνου είπε πως είναι τουλάχιστον «γραφικό» να επιλέγει να παρουσιάζεται ως «έκπτωτη πρόεδρος», όταν έχει περάσει από τα αξιώματα της πρωθυπουργίας και της προεδρίας του Αρείου Πάγου κι αυτό σε μια προσπάθεια «θυματοποίησής της».
«Υπόθεση Θάνου»
Ο υπουργός Ανάπτυξης, απάντησε και στον ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα επηρεασμού της απόφασης επί της αίτησης ακυρώσεως της κ. Θάνου στο ΣτΕ, καθώς και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Λάππα που κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης και την κυβέρνηση για «υποκρισία» με αιχμή την όλη διαδικασία. «Δείτε τώρα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα πει υποκρισία», είπε ο Άδ. Γεωργιάδης και ανέφερε συγκεκριμένα ότι η κ. Θάνου είχε μία μήνυση από τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ότι ζήτησε χρήματα για να βγάλει ευνοϊκή απόφαση. Συνέχισε ότι την καταγγελία αυτού του επιχειρηματία την έθεσε στο αρχείο επί προεδρίας της κ. Θάνου, η εισαγγελέας κ. Ζαΐρη, η οποία με μία ψήφο διαφορά (αυτή της κ. Θάνου) διορίστηκε σε μια επίζηλη θέση του κράτους, για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Άρα μπορεί ένας κακόβουλος να πει ότι η υπόθεση της κ. Θάνου τέθηκε στο αρχείο με αντάλλαγμα μια θέση.
Δεν το λέω εγώ, αλλά μιας και το θέτει η κ. Θάνου, μήπως θα άξιζε τον κόπο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να ανασύρει από το αρχείο και να δούμε μήπως υπάρχει κάτι τέτοιο. Γιατί ξέρετε τι με προβληματίζει; Για να το λέει η κ. Θάνου πάει να πει ότι το έχει κάνει, το έχει δει να συμβαίνει. Αλλιώς πώς το σκέφτηκε; Αυτήν υπερασπίζεστε. Αυτήν είχατε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ως δήθεν μη έχουσα πολιτική επιρροή κι έρχεστε κι εδώ και βλέπετε τέσσερις υποψήφιους-διαμάντια για τους οποίους δεν έχει κανείς να πει τίποτα. Εγώ δεν θα μπω σε εικασίες όπως η κ. Θάνου. Θα εξακολουθήσω να πιστεύω στους θεσμούς και να υποθέτω ότι δικαίως η κ. Ζαΐρη έθεσε στο αρχείο τη μήνυση του αείμνηστου Βγενόπουλου και ότι αυτό δεν ήταν προϊόν επηρεασμού ούτε συναλλαγής.
Κατά τον ίδιο τρόπο θα εξακολουθήσω να εμπιστεύομαι απολύτως το ΣτΕ ότι αδέκαστα θα κρίνει την αίτηση ακυρώσεως που νομίμως έχει δικαίωμα να κάνει η κ. Θάνου για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και να κριθεί όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αρμοδίως από τα δικαστήρια. Αυτό όμως σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αναιρεί τον ψόγο προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθειά του φεύγοντας από την εξουσία να εξακολουθήσει να ελέγχει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και βεβαίως δεν αναιρεί το άριστο των τεσσάρων προτεινόμενων προσώπων», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε τη στάση του κόμματός του να απόσχει από την έκφραση γνώμης των προτεινόμενων προσώπων, μιλώντας για ρύθμιση αντισυνταγματική και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για ρύθμιση «φωτογραφική», γιατί εισάγει κριτήρια χωρίς αυτά να τα επεκτείνει σε άλλες Αρχές -και μόνο για να αντιμετωπίσει την περίπτωση της κ. Θάνου- καθώς και γιατί έχει χαρακτηριστικά αναδρομικότητας και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα στο θέμα του ανταγωνισμού. Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ακόμη προς τον κ. Γεωργιάδη το ερώτημα αν έχει υπόψη του συγκεκριμένα θέματα που να αποδεικνύουν ότι η κ. Θάνου ξέφυγε από τα καθήκοντά της.
«Βγάζουμε την κ. Θάνου διότι ήταν ΣΥΡΙΖΑ όπως θα βγάζαμε και οποιονδήποτε άλλον αν ήταν ΝΔ, διότι το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής οποιοδήποτε στέλεχος της ανεξάρτητης αρχής. Την βγάλαμε επειδή δεν επιτρέπεται να υπάρχει πρόσωπο που θα μπορούσε να ταυτιστεί με ένα πολιτικό κόμμα -και της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης. Γι’ αυτό και χαίρομαι διότι σε αυτή τη συνεδρίαση ξοδέψαμε το μεγάλο μέρος του χρόνου για πολιτικά ζητήματα αλλά ουδείς προσπάθησε να πει ότι κάποιο από τα προτεινόμενα πρόσωπα έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιοδήποτε κόμμα. Σεβόμενοι πλήρως το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους, την ευρωπαϊκή οδηγία επιλέξαμε πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας και κριτικής» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.