Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες με την οποία κάνει έκκληση για επίτευξη συμφωνίας στα δύο βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής στις 22 Μαΐου, δηλαδή την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής Μπαρόζο:
«Στις 22 Μαΐου θα συνεδριάσουμε στις Βρυξέλλες για να συζητήσουμε δύο σημαντικά και επίκαιρα θέματα — ενέργεια και φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή. Επειδή ο χρόνος της συζήτησης θα είναι περιορισμένος, θεώρησα χρήσιμο να σας διαβιβάσω μερικά βασικά στοιχεία για τα δύο αυτά θέματα πριν από τη συνεδρίασή μας.
Όπως θα διαπιστώσετε από τα συνημμένα στοιχεία, μολονότι τα κράτη μέλη παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, βρίσκονται όλα αντιμέτωπα με παρόμοιες προκλήσεις. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις αυτές από κοινού. Οι τιμές της ενέργειας διαφέρουν σημαντικά στο εσωτερικό της ΕΕ, επειδή η αγορά μας είναι κατακερματισμένη. Αν δεν εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβότερα την προμήθεια ενέργειας. Μέρος της λύσης στο πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας βρίσκεται στα χέρια μας: ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Η συζήτησή μας θα πρέπει να βασιστεί στα συμπεράσματα του Φεβρουαρίου του 2011 και να οδηγήσει σε περαιτέρω εξέλιξη της πολιτικής μας. Θα προτείνω ορισμένες κατευθύνσεις πολιτικής κατά τη συνεδρίασή μας.
Απολύτως απαραίτητη για τον σκοπό αυτόν είναι η ολοκλήρωση μιας πλήρως λειτουργούσας, διασυνδεδεμένης και ολοκληρωμένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας, η οποία είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και δεν πρέπει να είναι κατακερματισμένη.
Υπάρχει πλέον επείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και η εφαρμογή της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια. Στο ίδιο πνεύμα, πρέπει να λάβουμε επειγόντως μέτρα για να διευκολυνθούν οι βιώσιμες ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις στην ενεργειακή μας υποδομή – που αποτελεί τον διασυνοριακό άξονα στήριξης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας = συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να εξακολουθήσουμε να ενισχύουμε την εσωτερική και εξωτερική διαφοροποίηση του εφοδιασμού. Αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση νέων διεθνών πηγών και την ενιαία εκπροσώπηση της Ευρώπης στα παγκόσμια ενεργειακά θέματα. Προϋποθέτει επίσης μια πιο συντονισμένη μεταξύ των κρατών μελών προσέγγιση της θετικής ανόδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μια ισόρροπη, ενωσιακή προσέγγιση της χρησιμοποίησης του δυναμικού των μη συμβατικών υδρογονανθράκων.
Όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την προώθηση της βιώσιμης μεγέθυνσης, την αντιμετώπιση των αλλαγών που σημειώνονται στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο και τη διατήρηση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας υπό έλεγχο. Πρέπει να αναλάβουμε επειγόντως δράση, σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και να δώσουμε πολιτική ώθηση στο ανώτατο επίπεδο.
Ένα δεύτερο ζήτημα – η φορολογική απάτη και η φοροδιαφυγή – αποκτά με ταχύ ρυθμό όλο και μεγαλύτερη σημασία στον δημόσιο διάλογο, και δικαίως. Σε εποχή δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα κράτη μέλη δεν μεγιστοποιούν τα φορολογικά έσοδα που θα μπορούσαν να έχουν και το ζήτημα της δίκαιης μεταχείρισης έχει σαφώς τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Στο συνημμένο ενημερωτικό σημείωμα τονίζεται η ανάγκη να αποφασίσουν τα κράτη μέλη σχετικά με καίριας σημασίας προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο, όπως η οδηγία για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων, και να εντείνουν τη χρήση των μέσων άσκησης πολιτικής που είναι ήδη διαθέσιμα, μεταξύ άλλων με φιλόδοξη εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, καθώς και των δύο συστάσεων σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους και τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.
Για πολλά χρόνια, η ΕΕ θέτει την αρχή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στο επίκεντρο της προσέγγισής της. Είναι σημαντικό να επεκταθεί η αρχή αυτή σε όλες τις μορφές εισοδήματος. Για τον λόγο αυτόν, ανακοινώνω με μεγάλη ικανοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση με σκοπό την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στο πλαίσιο της οδηγίας περί διοικητικής συνεργασίας. Αυτό θα εξασφαλίσει την πλήρη και συνεπή κάλυψη όλων των τύπων εισοδήματος σε όλα τα κράτη μέλη. Επίσης, με βάση τις ρυθμίσεις της ΕΕ, θα πρέπει να καθορίσουμε συλλογικά μια ισχυρή και συντονισμένη θέση της ΕΕ στην ομάδα G8, στην ομάδα G20 και στον ΟΟΣΑ, ώστε η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών να γίνει το νέο παγκόσμιο πρότυπο».