Ξεκινάει σήμερα ο κύκλος επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκης σε πρωτεύουσες του εξωτερικού, με το Παρίσι να είναι ο πρώτος σταθμός του Έλληνα πρωθυπουργού.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν είναι να ενισχύσει την εικόνα της χώρας και να προωθήσει την οικονομική διπλωματία, με βασικούς στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μίας νέας συμφωνίας που να ενισχύει την ανάπτυξη στην χώρα.
Ο πρωθυπουργός διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς γνωρίζονται από την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών. Είχε συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Εμμανουέλ Μακρόν τον Μάιο του 2016, στο γραφείο του στο Παρίσι, ενώ τον είδε ξανά, ως πρόεδρο της Γαλλίας αυτή τη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου -και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου επταετούς τίτλου- στη θετική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Παραμένει η στόχευση για μείωση των πλεονασμάτων
Η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές της οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων.
Στο πλαίσιο αυτό, στα ταξίδια του στο εξωτερικό και στις επαφές με ξένους ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων), αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Εξηγώντας τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα, παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020.
Ωστόσο, η παραδοχή αυτή θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη. Ο οδικός χάρτης από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.
Η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος. Η κυβέρνηση ξεκινά από τη θέση ότι η Ελλάδα είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, άρα θα πρέπει να έχει λόγο στην πολιτική της Ευρώπης για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων.
Συμπληρωματικά, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος του ευρώ και πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή. Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης δείχνει από τη μια πλευρά τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Στήριξη στην «πράσινη» ατζέντα Μακρόν
Πολλά στοιχεία της ευρωπαϊκής του ατζέντας του Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
Πέραν αυτών, βασικό σημείο σύγκλισης είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ελλάδα και Γαλλία, μπορούν να προχωρήσουν σε συνέργειες στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας οι οποίες θα εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την καινοτομία και την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδικό φυσικό πλούτο και αντιμετωπίζει όπως και η Γαλλία μεγάλες προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στηρίξει την «πράσινη» ατζέντα του προέδρου Μακρόν, προτείνοντας παράλληλα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.
Μηνύματα και στόχοι του πρωθυπουργού
Γενικότερα, τόσο με τον πρόεδρο Μακρόν όσο και με τους άλλους ξένους ηγέτες που θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, μεταφέρει το κεντρικό μήνυμα ότι η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα μετά τη δεκαετή κρίση και διαθέτει μια ισχυρή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, μια κυβέρνηση η οποία έβαλε τέλος στην εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και των άκρων, που έβλαψε τόσο την οικονομία όσο και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον Ευρωπαϊκό Νότο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αποτελεί εστία και άγκυρα σταθερότητας, ανάπτυξης, μετριοπάθειας και πραγματισμού σε μια εποχή σημαντικών προκλήσεων για τη δημοκρατική Ευρώπη και τη γειτονιά μας.
Παράλληλα, στόχος του πρωθυπουργού είναι η ενεργή προώθηση των συμμαχιών πάνω στη νέα ισχυρή βάση που έχει δημιουργηθεί μετά την 7η Ιουλίου, ώστε οι ευνοϊκές προοπτικές και το κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας να αποφέρουν το συντομότερο δυνατόν απτά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες.
Στην επίσκεψη ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η οποία θα έχει το δικό της παράλληλο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (σε ώρα Ελλάδας) έχει ως εξής:
- 16:00, Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές δηλώσεις στον Τύπο του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν.
- 16:00-16:45, Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την Εμ. Μακρόν.
- 16:15, Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.
- 16:45, Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν.