Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών τροποποίησε το νομοσχέδιο για την περαίωση έτσι ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση οι εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.

Κατόπιν των δύο τροποποιήσεων που υπέστη, η επίμαχη διάταξη έχει ως εξής:

«Επιτηδευματίας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει λάβει μη νόμιμα φορολογικά στοιχεία ή έχει εκδώσει τέτοια στοιχεία, και δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και ούτε βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου, κατά το άρθρο 19 του ν. 2523/1997 (Α’ 179), με εξαίρεση τους εκδότες πλαστών φορολογικών στοιχείων, μπορεί να υποβάλλει στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ, ειδικό σημείωμα δήλωσης των τιμολογίων ή εν γένει των φορολογικών αυτών στοιχείων και να δηλώσει τον αριθμό, την ημερομηνία έκδοσης και την αξία καθενός από αυτά καθώς και τη συνολική αξία».

Νωρίτερα βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ευνοήσει επιχειρηματίες σε διαδικασία ελέγχου για μεγάλες φορολογικές παραβάσεις. Αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να καταστήσει σαφές ποιοι θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Αύριο το νομοσχέδιο για την περαίωση συζητείται και ψηφίζεται στην ολομέλεια του Γ’ Θερινού Τμήματος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.