Τα πρώτα σημαντικά ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό είναι προ των πυλών και ήδη έχει ετοιμαστεί η κυβερνητική ατζέντα που θα τεθεί υπ’ όψη των ξένων ηγετών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει τα «εκτός έδρας» ταξίδια του από το Παρίσι την Πέμπτη 22 Αυγούστου, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στις 29 του μήνα θα βρεθεί στο Βερολίνο για συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ πριν από αυτά, και συγκεκριμένα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στην Ολλανδία όπου και θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε.
Στις προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας, με ισχυρή δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να τονίσει την αλλαγή του κλίματος των αγορών απέναντι στη χώρα, μετά την κυβερνητική αλλαγή που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Απώτερος στόχος είναι να τεθεί το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την αφοσίωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να αποκτήσει μία ξεκάθαρη εικόνα για τις διαθέσεις τους, πριν ανέβει στη ΔΕΘ, όπου παραδοσιακά οι πρωθυπουργοί της χώρας περιγράφουν την οικονομική πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν μέσα στην ερχόμενη χρονιά.
Ο Κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να παρουσιάσει τα βήματα που θα ακολουθήσει το προσεχές χρονικό διάστημα, έχοντας στο «βάθος» του μυαλού του το θέμα των πλεονασμάτων, τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί υψηλά και ότι αποτελούν εμπόδιο στην πραγμάτωση της οικονομικής πολιτικής της.
Σε αυτή τη λογική, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ να έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή δύο κομβικά νομοσχέδια, το αναπτυξιακό και το φορολογικό, ώστε να αποτελέσουν απτά δείγματα γραφής ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μέτρα που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων και οδηγούν σε μείωση της φορολογίας.
Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα προβλέπει ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης, απλούστευση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων και θα έχει «στραμμένο το βλέμμα» στις επενδύσεις στον τουρισμό ως βαριά βιομηχανία και στην αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου σε επιχειρήσεις και μερίσματα, αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης θα περιλάβει στα επιχειρήματά του και την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2019, για την οποία υπάρχει η πεποίθηση ότι θα είναι ισχυρότερη του 1,9%, κάτι το οποίο προέβλεπαν παλαιότερες εκτιμήσεις.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020 θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Με ένα κράμα μεταρρυθμίσεων, φιλικού κλίματος για επενδύσεις και εμπιστοσύνης από τις αγορές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την προοπτική χαλάρωσης των υψηλών πλεονασμάτων, με στόχο η κυβέρνηση να έχει το περιθώριο παροχών.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και η θετική εκκίνηση της κυβέρνησης στην οικονομία, αυτό διαμορφώνει μία ολοκληρωμένη εικόνα του «πακέτου» που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στις σημαντικές του επικείμενες επισκέψεις στο εξωτερικό.