Την αναγκαιότητα να γίνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να μην επαναληφθεί μία τραγωδία όπως στο Μάτι, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Δημόσιος Διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου πολιτικής προστασίας από τους φυσικούς κινδύνους και την κλιματική αλλαγή- Η Ανατολική Αττική ένα χρόνο μετά» που διοργάνωσε σήμερα η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τον δήμο Ραφήνας- Πικερμίου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
«Είναι η ώρα να πάμε ένα βήμα μπροστά, να οργανώσουμε σωστά την πολιτική προστασία, να ακούσουμε τους ανθρώπους που ξέρουν, που έχουν άποψη που έχουν την επιστημονική κατάρτιση και προφανώς να υλοποιήσουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν. Έχει περάσει ένας χρόνος, χάθηκαν 102 ψυχές στην πυρκαγιά λίγο πιο πέρα από εδώ. Είναι μία κατάσταση την οποία θα τη θυμόμαστε όλοι για πάντα, δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε ο κ. Λιβάνιος. Επιπλέον σημείωσε : «Είναι χρέος μας να κάνουμε το παν ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά αυτή η μαύρη σελίδα της νεότερης Ελλάδας. Θα πρέπει να λύσουμε ένα μεγάλο θέμα, το ποιος κάνει κουμάντο. Όταν λυθεί αυτό το θέμα και όταν οργανωθεί όλο το δίκτυο, η πυραμίδα ιεραρχίας, τότε θα έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα».
«Το υπουργείο Εσωτερικών έχοντας στην ευθύνη του τους οργανισμούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους αιρετούς ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση που υπάρχει και ιδίως στο θέμα της πολιτικής προστασίας», κατέληξε.
Ο στόχος για ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος βρέθηκε στο επίκεντρο του χαιρετισμού του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ως ελάχιστο μνημόσυνο θα είναι να δεσμευτούμε όλοι μας για να αποκτήσουμε ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος. Αυτή πιστεύω ότι είναι η υποχρέωση έναντι των νεκρών αλλά και των προβλημάτων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η ανθρώπινη ζωή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι το μείζον ζήτημα για όλους μας αλλά για να επιτευχθεί αυτό θέλει πάνω από όλα οργάνωση, προτεραιότητες, και κυρίως στόχευση. Πιστεύω ότι η νέα διοίκηση, η νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός που πάντα είχε σαν προτεραιότητά του τα θέματα των φυσικών καταστροφών, έχει θέσει ψηλά τον πήχη στα νέα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν -είτε είναι βροχές είτε είναι πλημμύρες είτε είναι σεισμοί- ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιμετωπίσιμα από τον κρατικό μηχανισμό και κυρίως με λιγότερα θύματα και λιγότερες καταστροφές», προσέθεσε ο κ. Σταυριανουδάκης.
Την ευθύνη που έχει η ελληνική πολιτεία και το κράτος να τιμήσει μέσα από συγκεκριμένες λογικές, έργα και δράσεις στη μνήμη των ανθρώπων από την τραγωδία στο Μάτι, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Είναι η μέρα που πρέπει να ακούσουμε και όχι να μιλήσουμε για κάτι, 365 μέρες θλίψης για τους ανθρώπους που έφυγαν, 365 ημέρες προσευχής για τις οικογένειές τους και τις ψυχές τους, 365 μέρες που δεν είμαι σίγουρος αν έχει γίνει αυτοκριτική από αυτούς που είχαν εμπλακεί αλλά 365 μέρες μέχρι την επόμενη εκδήλωση που έχουμε την ευθύνη ως ελληνική πολιτεία και κράτος να τιμήσουμε μέσα από συγκεκριμένες λογικές, έργα και δράσεις τη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Ελάχιστα λόγια και πολύ δουλειά. Τίποτε άλλο», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Για την προώθηση ενός σχεδιασμού και την υλοποίηση αποτελεσματικών μέτρων για αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που υπέστη το Μάτι, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
«Αν και ξεκινήσαμε πολύ πρόσφατα και αναλάβαμε τη γενική γραμματεία θεωρούμε άμεση υποχρέωσή μας την προώθηση του σχεδιασμού και της υλοποίησης αποτελεσματικών μέτρων για αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που είχαμε πριν ένα χρόνο εδώ στο Μάτι. Από πλευράς γενικής γραμματείας Περιβάλλοντος θα δώσουμε έμφαση στην ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών και της κύρωσής τους, στη ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και δασικών υπηρεσιών με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών», υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού, Ευθύμης Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις που έχει «πάρει το ΥΠΕΝ στην ανάπτυξη ενός ειδικού χωρικού σχεδίου το οποίο θα προσδιορίζει μεταξύ άλλων περιοχές προς πολεοδόμηση, περιοχές εκτός πολεοδόμησης και περιοχές για προστασία». «Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε αυτή τη στιγμή στην εργαλειοθήκη της πολεοδομικής νομοθεσίας ένα τέτοιο ευέλικτο εργαλείο σχεδιασμού όπως είναι αυτό το ειδικό χωρικό σχέδιο», σημείωσε.