«Η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει κρατήσει δυστυχώς πάρα πολύ, διότι λείπει η αναγκαία πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά» σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Επιφυλασσόμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις που αναφέρονταν ειδικότερα στο περιεχόμενο της τελευταίας πρότασης Νίμιτς (καθώς ο εκπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Αδ. Βασιλάκης επιστρέφει εντός των ημερών στην Αθήνα για πληρέστερη ενημέρωση), ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι η ελληνική θέση υποστηρίζει την ανάγκη εντοπισμού «μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes» και σημείωσε πως η Αθήνα θα απαντήσει στον κ.Νίμιτς, όταν ενημερωθεί πλήρως και αξιολογήσει την πρότασή του.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συγκυρία, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση υπογράμμισε τη «μεγάλη ανησυχία» της Ελλάδας ως προς το ρεύμα του εθνικισμού – που προκάλεσε μεγάλες διαιρέσεις και συγκρούσεις στην περιοχή μας – και το οποίο μοιάζει σήμερα να αναβιώνεται».

Ταυτόχρονα, παρατήρησε ο κ. Δελαβέκουρας, ενώ ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός απαιτεί μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις, στην ΠΓΔΜ εκδηλώνονται «σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, δημιουργούνται θέματα ουσίας στην ελεύθερη λειτουργία των ΜΜΕ, ενώ συμφωνίες – όπου έχει διαμεσολαβήσει η Ε.Ε. – δεν υλοποιούνται. Οι μεταρρυθμίσεις δεν εξαντλούνται στην υιοθέτηση νόμων, αλλά στην εφαρμογή τους».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε σχετικά στην εκκρεμότητα υλοποίησης της συμφωνίας κυβέρνησης – αντιπολίτευσης που έγινε την 1η Μαρτίου, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελευθερία του τύπου, τονίζοντας πως παρόμοια προβλήματα «δεν πρέπει να κρύβονται κάτω απ΄το χαλί».