Ύστερα από 22 χρόνια, η Αλέκα Παπαρήγα αφήνει το τιμόνι του ΚΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», είναι πολύ κοντά στην απόφαση να μη θέσει πάλι υποψηφιότητα για γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.
Η κ. Παπαρήγα είχε προϊδεάσει γι’ αυτήν την επιλογή τους τελευταίους μήνες, με ασαφείς απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις.
Σε συνέντευξη στην «Κ», στις 3 Μαρτίου, είχε πει ότι «το συνέδριο θα αποφασίσει για τη σύνθεση των οργάνων», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ τον Ιανουάριο στο Mega είχε αντιπαρέλθει το θέμα με τη φράση «ουδείς αναντικατάστατος και καμία αναντικατάστατη», επισημαίνοντας ότι «στο κόμμα έχει αναπτυχθεί μια νέα γενιά ικανότατων στελεχών».
Οι τελευταίες της ομιλίες είχαν και ένα στοιχείο παρακαταθήκης για τα στελέχη του κόμματος.
«Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι να αποκτήσουμε την ικανότητα να δουλεύουμε κάτω στον λαό. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για το ΚΚΕ», είπε το Σάββατο σε συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας το βράδυ του Σαββάτου.
Το θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. θα διευθετηθεί το βράδυ της Κυριακής από τη νέα Κ.Ε., η οποία θα προκύψει από το συνέδριο. Καθώς είθισται γενικοί γραμματείς να γίνονται μέλη του Π.Γ., ως επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή της κ. Παπαρήγα φέρονται οι κ. Δ. Κουτσούμπας και Γ. Μαρίνος, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του κ. Ν. Σοφιανού.
Παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό του κόμματος και αποτυπώθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο, οι Θέσεις της Κ.Ε υπερψηφίστηκαν με τη συντριπτική πλειοψηφία του 96,8% από τα κομματικά μέλη (με 1,65% κατά και 1,55% λευκά). Με 97,3% εγκρίθηκε και το νέο καταστατικό του κόμματος. Η θέση της Κ.Ε. ότι καλώς το ΚΚΕ δεν συνέπραξε σε μια αριστερή κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε έτσι και από τα μέλη. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως και όσοι διαφώνησαν στον προσυνεδριακό διάλογο με τις Θέσεις του κόμματος, δεν αμφισβήτησαν την ορθότητα αυτής της επιλογής.
Το συνέδριο του ΚΚΕ θα ανοίξει τις εργασίες του με ομιλία της κ. Παπαρήγα στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Ήδη, χαιρετιστήρια μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ 66 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλες τις ηπείρους.