Με ανοικτά σχεδόν όλα τα «μέτωπα», μεταβαίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, για μια νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.
«Yπάρχουν ακόμα πολλά θέματα σε εκκρεμότητα. Δεν θα κλείσουμε έως την Παρασκευή» έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, απομακρύνεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τις έως τώρα ενδείξεις, η πιθανότητα να μετάσχει η Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup (την ερχόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο) με μια «κλεισμένη» συμφωνία, όπως επιθυμούσε κατά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Μπορεί μεν το συγκεκριμένο Eurogroup να μην έχει, καθότι άτυπο, το «δικαίωμα» να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, όμως, το «ελληνικό θέμα» αναμένεται να συζητηθεί και μια προϋπάρχουσα συμφωνία με την τρόικα θα δημιουργούσε θετικό κλίμα για τη χώρα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μετά την «αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, πρώτο τη τάξει ζήτημα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, να δηλώνει ότι «παραμένει αγκάθι το Δημόσιο, για αυτό και ήρθε σήμερα (χθες) στο υπουργείο ο Αντώνης Μανιτάκης». Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που παρέμεινε στη συνάντηση επί μια ώρα, δήλωσε αμέσως μετά ότι «συζητούνται τα τελευταία σημεία», προσθέτοντας πως «δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις, τις οποίες και θα δώσω».
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν 2.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και αποχωρήσεις επιπλέον 5.500 υπαλλήλων, μετά από αξιολόγηση, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ενώ, ακόμη 12.500 αποχωρήσεις να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2014. ‘Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, υποστηρίζουν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να απολυθούν με σύννομες μεν, αλλά ταχείες διαδικασίες, οι επίορκοι, οι ανεπαρκείς, ή οι «κοπανατζήδες» υπάλληλοι. Προσθέτοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, «δεν συζητήθηκαν καθόλου νούμερα για επίορκους και απολύσεις. Ζητήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για τα οργανογράμματα, τις περιγραφές θέσεων και τις αξιολογήσεις».
‘Αλλο ανοικτό ζήτημα είναι η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό εξέταση σχέδιο προβλέπει έως 48 δόσεις για την αποπληρωμή, με δύο, όμως, σημαντικούς «αστερίσκους», που περιορίζουν το τελικό όφελος.
Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν να έχει η «ύστατη ευκαιρία» αναδρομική ισχύ από την 1/1/2013, αλλά ο αριθμός των δόσεων να μειώνεται ανάλογα με τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Παράλληλα, η τρόικα ζητεί να αφορά η νέα ρύθμιση μόνον τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/12. Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου εφέτος, οι υπόχρεοι θα υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση», στην οποία θα υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, 12 δόσεις.
Επίσης, πριν από την ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση, θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος της περιουσιακής κατάστασής του και πιθανόν αυτός να υποχρεώνεται στην καταβολή εμπράγματων εγγυήσεων εφόσον οι οφειλές υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Για μικρότερες οφειλές, θα ζητείται η προσκόμιση βεβαιώσεων των εργοδοτών (στην περίπτωση μισθωτών), ή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων εκτέλεσης έργου (στην περίπτωση ελευθέρων επαγγελματιών). Θα εξαιρούνται από τη νέα ρύθμιση, οι επιχειρήσεις που είναι σε πτωχευτική διαδικασία, καθώς και όσες έκαναν χρήση παρόμοιων ρυθμίσεων στο παρελθόν και δεν ήταν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.
Για τον «νέο φόρο», που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), η τρόικα, όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ζητεί να υπάρξουν «πειστικά ισοδύναμα μέτρα» για να καλυφθούν οι απώλειες στα έσοδα από την οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 10%- 15%.